IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
17:21 | 7 юли 2015
Обновен: 12:01 | 28 април 2024

Дрямката в офиса е полезна за продуктивността

Много хора не спят достатъчно през нощта, което неминуемо оказва влияние върху нивата на енергията, вниманието и паметта

По материала работи: manager
Дрямката в офиса е полезна за продуктивността

Дрямката през работно време може да повиши продуктивността на служителите, уверяват изследователи от Университета в Мичиган, САЩ.
Те обясняват, че т. нар. „пауър дрямка“ през деня може да облекчи чувството на натоварване, да се отрази благоприятно и на импулсивното поведение, както и да повиши безопасността на работното място. 
Авторът на проучването Дженифър Голдшмид, която е докторант от Катедрата по Психология в университета в Мичиган, разказва, че подремването може да бъде изключително полезно за тези хора, на които се налага да будуват за дълъг период от време. По този начин се подобрява способността им да извършват трудните и натоварващи задачи, пише puls.bg.
Тя допълва, че много хора не спят достатъчно през нощта, което неминуемо оказва влияние върху нивата на енергията, вниманието и паметта.
За да се изследва начинът, по който късата дрямка засяга емоциите на хората, изследователският екип задава графикът с часове, определени за сън, на 40 души. Участниците на възраст между 18 и 50 години.
В продължение на три нощи доброволците следват графика, преди да се явят на компютърни тестове. Те също така трябва да отговарят и на въпроси относно степента на сънливост, настроението и импулсивността. След това на произволен принцип експертите добавят час дрямка на някои от участниците. През това време останалите трябва да гледат видео и не им е позволено да спят. Следва повторно тестване на всички доброволци.

В анализа на данните се посочва, че тези, които взимат едночасова дрямка през деня, са по-търпеливи по време на изпълнението на дадена задача, прекарват повече време в опити да разрешат проблема, в сравнение с останалите участници. Облагодетелстваните с повече сън са и по-малко импулсивни. Данните от проучването са публикувани в сп. Personality and Individual Differences.

 

Коментари

Новини Варна