IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
14:45 | 16 юли 2015
Обновен: 12:08 | 28 април 2024

Българинът изпил 218 чаши бира през 2014-а

За 78% от нашенците пивото е предпочитана напитка

По материала работи: Златина Добрева
Българинът изпил 218 чаши бира през 2014-а

Българинът е изпил 218 чаши бира през миналата година. Това сочи статистиката на Съюза на пивоварите в България. От организацията съобщиха, че за 2014 г. на пазара ни са продадени близо 5% по-малко литра от пенливата напитка, в сравнение с предходната година. Произведеното в страната пиво засега е най-предпочитано от потребителите, въпреки ежегодно нарастващия внос от страни в ЕС.

Според проучването на Съюза на пивоварите, за 2014 г. консумацията на бира на глава от населението е 72 литра, което се равнява на 218 чаши от 0,330 мл. Казано по друг начин средно българинът е намалил изпитото количество бира с 2 литра по-малко през миналата година.

За първи път от 15 години насам браншът отчита и лек спад и в продажбите на пластмасови бутилки.

„През миналата година продажбите отбелязаха пореден спад от 5%. Просто до голяма степен нашият пазар, особено лятно време, зависи от климатичните условия. За съжаление, ние сме подложени на много силния натиск на вносни бири, които в повечето случаи са от много ниския ценови сегмент и се разпространяват през каналите за модерна търговия, но това е свободният пазар", заяви Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

От думите на Радомирова стана ясно, че бирата все пак продължава да бъде любима напитка на българите, а това твърдение отново се подкрепя от проучване, според което 78% от пълнолетното население у нас консумира пенливата напитка. Тяхното предпочитание към категорията не се влияе съществено от размера на доходите или от местоживеенето им, сочи още статистиката, цитирана от Дарик.

„Това не означава, че пивото не е любимо питие на българина и ние сме убедени, че ще успеем да се справим. Българинът харесва българската бира", допълни Радомирова.

Най-важното, което трябва да знае потребителят за ползите от пивото, е да консумира с удоволствие и мярка, заявиха още от Съюза на пивоварите в България.

Коментари

Новини Варна