IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
18:33 | 17 юли 2015
Обновен: 12:09 | 28 април 2024

Лекар обясни защо при операция някои мислят, че напускат тялото си

Най-вероятно това се дължи на недобре направена упойка

По материала работи: Борис Проданов
Лекар обясни защо при операция някои мислят, че напускат тялото си

Състояния, в които пациент на операционната маса сънува или вижда себе си отвисоко често могат да бъдат резултат от недобре направена упойка.
Коментарът е на един от най-добрите анестезиолози в България доц. Мая Белитова, която ръководи Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в столичната болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“.


„Някои пациенти разказват, че са сънували интересни неща по време на пълна упойка, че са виждали тялото си и операционната маса, лекуващият ги или пък тунели. Общо взето тогава, когато пациентът вижда тялото си и някак си е над операционната маса или над мястото, където се извършва реанимация и възстановяване на основните жизнени функции, това е по-характерно за такива състояния. Разбира се, че има особен вид упойки, при които е възможно съзнанието да не бъде потиснато толкова дълбоко и пациентът да има спомен за кошмари. Това обаче просто означава, че може би не съвсем добре е дадена анестезията“, обясни специалистът.


На въпроса достатъчно ценен ли е българският лекар, в интервю пред Дарик радио Белитова посочи, че здравните осигуровки на самоосигуряващите се лица, които работят на свободна практика, се равняват като сума на гражданската отговорност, която плащаме за автомобилите си.


Фактът, че няма автомобил без платена гражданска отговорност, според Белитова отговарял на въпроса ценен ли е родният медик: „Разбира се, че от пациента, който е получил помощ, българският лекар е ценен. По отношение на народопсихологията на българина много трудно бихме могли да кажем, че това е така. Да вземем един много елементарен пример. Гражданската отговорност е в рамките на 200 лв. за една година. Колко са превозните средства, частните автомобили, които се движат по улиците на София, пресметнете, че нито един от тях не е с неплатена гражданска отговорност. А здравните осигуровки на човек, който е на свободна практика, самоосигуряващ се, също са в рамките на 200 лв. годишно. Колко от тях са платени? Та отговорът на въпроса дали е ценен българският лекар, идва от самосебе си."

Коментари