IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
12:25 | 20 юли 2015
Обновен: 11:04 | 6 май 2024

Изобретиха зарядно за смартфон, ползващо пламъка на свещ

То може да бъде много полезно при природни бедствия, когато токът е прекъснат за дълго време

По материала работи: Слав Велев
 Изобретиха зарядно за смартфон, ползващо пламъка на свещ

Фирма от Сан Франциско разработи зарядно устройство, което използва пламъка на свещ, за да зареди смартфона, когато няма ток у дома вследствие на електрическа повреда, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА и "Дарик".

Апаратът използва термоелектрически генератор, който преобразува топлината от свещта в електрическа енергия с мощност 2,5 вата. Тя е достатъчна, за да зареди два смартфона.

Зарядното е оборудвано със съд с вода, в който е монтиран термогенераторът. Той се нагрява, като се постави под него свещ. Устройството осигурява енергия за цели шест часа. То може да бъде много полезно при природни бедствия, когато токът е прекъснат за дълго време и благодарение на него хората ще могат да се свързват със спасителните служби.

Зарядното на свещ има USB изход, който се включва в мобилния апарат. Съдът с вода трябва да се допълва, когато тя се изпари, за да се поддържа трансферът на топлина, необходим за термогенератора.

Той работи на принципа на Пелтие, при който разликата в температурите на два материала генерира ток. Когато едната страна на термогенератора е по-нагрята, тази откъм свещта, от тази със съда с водата, се получава ток. Цената на новото зарядно е 65 долара.

Коментари

Новини Варна