IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
18:18 | 30 юли 2015
Обновен: 05:49 | 6 май 2024

Атрактивни занаятчии показват умения в Морската градина

Панаирът на занаятите и изкуствата се провежда за 19-та поредна година във Варна

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

19-о издание на Панаира на занаятите и изкуствата се открива на 1 август в Морската градина. През тази година организаторите са предвидили богата съпътстваща програма. Сред акцентите е конкурсът за млади автори. Повече от 30 са участниците в първия тур. От тях 16 са допуснати до втория от жури, в състава на което влизат двама носители на награда „Варна“ – Венцислав Марков и Марина Варенцова - Русева. Авторите представят свои произведения в две направления – „Живопис и графика“ и „Скулптура“. Одобрените от журито творби ще бъдат изложени за първи път тази година в галерията „Къщата на майсторите“ в рамките на панаира. Посетителите ще могат да ги разгледат до 6 август. От 6 август в галерията на Панаира ще бъде подредена международна изложба на художници от България, САЩ, Русия, Германия, Румъния, Корея, Франция, Англия и Словения. 


По традиция пиков за Панаира е Международният пленер за изящни изкуства. Творби от пленера ще бъдат подредени на благотворителна изложба в Малките римски терми на 14 август. Някои от чуждестранните творци ще бъдат жури в конкурса за уникати, който също е запазена марка на Панаира на занаятите и изкуствата. 


През тази година 20-годишен юбилей ще отбележи конкурсът за сувенири. Това е първообразът на Панаира на занаятите, които от 2002 г. включва в себе си и изкуствата. Хората ще имат възможност да дадат своя вот за сувенира, който харесват най-много, в Сувенирната палата на входа на Панаира до 18 август. 15 от експонатите, които спечелят най-много гласове на посетителите, ще бъдат предложени на жури от журналисти, фотографи и видеооператори, които да определят победителите. 


В рамките на съпътстващата програма на Панаира е и кръгла маса на тема „Църковните изкуства – съхранение и развитие“ на 10 август. Тя ще бъде в храм „Св. Архангел Михаил“ и се провежда с благословението на Варненския и великопреславски митрополит Йоан. Темата тази година е „Иконописта“. 


Едно малко по-различно събитие в рамките на Панаира на занаятите е проектът „Слънца рисуват слънца“, който се провежда за трета поредна година. На 17 август от 16 часа до сцена “Раковина” деца от детски градини, деца със специални потребности и деца, лишени от родителски грижи ще рисуват заедно и ще получат награда. Опитът от предишните години показва, че проектът се посреща с голяма радост от малчуганите. 
Част от съпътстващата програма са концертите на сцена “Раковина”, които ще веселят публиката всяка вечер от 1 до 21 август. Откриването и закриването на Панаира са от 20 часа. Друг от акцентите на сцена “Раковина” е вечерта на аржентинското танго на 11 август от 21 ч. вечерта. 


Най-интересният участник в Панаира на занаятите и изкуствата е италианският консул във Варна Антонио Таркуинио, който ще представи свои произведения от метал и стъкло. За него е предвидена специална палата. За втора поредна година се включват и представители на училището по каменоделство в село Кунино, което е най-доброто на Балканите. 


Посетителите на Панаира по традиция могат да видят интересни постижения в областите иконопис, рисувана коприна, дърворезба, керамика, рисувано стъкло, художествен текстил, металопластика, бижутерия, дървопластика. Ще има и звънчар, както и автор на кожена пластика. Хората ще се докоснат и до майсторлъка за производство на шипков мармалад и мед. 


Полина Петрова
Снимка Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна