IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Живот
10:12 | 1 август 2015
Обновен: 11:12 | 6 май 2024

Смокинята - суперплод за здраве

Тя е подходящ плод за отслабване

По материала работи: Златина Добрева
Смокинята - суперплод за здраве

Смокинята има неповторим, сладък вкус, с мека структура, богата на малки семенца, които допълнително придават екзотика при консумацията ѝ. Този деликатен плод е невъзможно да се съхрани за дълго време свеж, поради което от хилядолетия е възприета практиката да се суши и консумира целогодишно. Заради сладостта си сушените смокини често се ползват като подслаждащ елемент при приготвянето на хранителни смеси.

 

Смокинята е богата на естествени захари, витамини, минерали и разтворими фибри. В състава ѝ присъстват калий, калций, магнезий, желязо, мед, витамините А, Е и К, първите от които с висок антиоксидантен потенциал.

 

100 грама сушени смокини се равняват на приблизително половин шоколад като калории, но ползите между тях са несравними. Въглехидратите са само 69 грама в това количество, мазнините са под грам, а фибрите са два пъти повече от препоръчителната дневна доза, необходима за поддържане на редовен стомах.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна