IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
13:42 | 5 август 2015
Обновен: 13:14 | 12 април 2024

Как да пестим ток през лятото

Тръгвате на почивка? Изключихте ли уредите у дома?

По материала работи: Златина Добрева
Как да пестим ток през лятото

През горещите летни дни значително нараства броят на включени климатици или вентилатори в жилищата и офисите. Данните за юли показват, че средният товар по мрежата, обслужвана от ЧЕЗ, се е повишил с 5 процента спрямо юни и с 4 на сто спрямо юли 2014 г., съобщават от дружеството.

 

В сезона на летните отпуски ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че е важно при по-дълго отсъствие от дома си, да изключват уредите от електрическите контакти. По този начин може да се намали излишният разход на електроенергия и да се избегнат възможни повреди - летните гръмотевични бури, които могат да повредят електроуредите, ако са включени в мрежата и нямат мълниезащита.

 

От компанията дават и още няколко съвета за разумно използване на електроенергията през лятото. Така например сметките за електричество може да се намалят до 5 процента, ако се изключват уредите от контакта, когато не се използват. Ако оставите щорите в дома ви пуснити и през деня, ще предотвратите навлизането на топлина от прозорците и така температурата у вас ще бъде по-нормална.

 

От компанията съветват още да се осигури добра изолация на прозорците - те са причина за 10-25 на сто от сметката за охлаждане, както и по възможност да се използват охладителни уреди с висок енергиен клас - вложените средства в енергоспестяващи мерки се възстановяват за период от 1 до 5 години.

 

Сред съветите са още таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа, понижаване на температурата му от 60 на 55 градуса, изключване на фурната 10 мин. преди края на времето за печене, както и по-често размразяване на хладилника, защото образуваният в него лед повишава значително разходите за ток.

Коментари

Новини Варна