IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
17:44 | 9 август 2015
Обновен: 12:32 | 28 април 2024

Правила за красота и здраве през бременността

Как да се погрижим за себе си през лятото?

По материала работи: Деян Михайлов
Правила за красота и здраве през бременността

Представите за бременната като за жена, която трябва да понася търпеливо дискомфорта на 9-те месеца и да забрави временно желанието си да бъде красива, вече са минало. Има природосъбразни начини да се чувствате добре, да изглеждате добре и да си помогнете при здравословни проблеми.

Да сте бременна и да се чувствате добре в горещините не е непостижимо. Ето всичко, което трябва да знаете.

Проблем: дехидратация. По време на бременността телесната температура е малко по-висока от нормалното. Поради това жегата е много по-трудно поносима за бъдещите майки. Горещините са свързани също с риска от дехидратация, особено опасна за бременната, тъй като може да провокира преждевременно раждане, предупреждават акушер-гинеколозите.

Как да се предпазите: Пийте минимум по 8 чаши вода на ден, но не чакайте да усетите жажда - тогава организмът ви вече е дехидратиран! Правилото е, че се нуждаем от 40 мл вода на килограм телесна маса. Освен водата, подходящи са млечните напитки, фрешове, билков чай. Хапвайте също повече пресни плодове и зеленчуци.

Ограничете престоя на открито сутрин, до 11 ч., и излизайте отново навън в късните следобедни часове. Ще се чувствате добре на открито, когато слънцето е ниско, а температурите са поносими. Не се препоръчва да сте навън, когато живакът на термометъра сочи над 32 оС. У дома използвайте климатик или вентилатор, а ако се налага да излезете, стойте задължително на сянка. Носете широкопола шапка и светли, свободни, памучни дрехи.

Ако сте на почивка, добре ще ви повлияят разходките по плажната ивица, но рано сутрин или вечер по залез. В часовете между 11 и 16 ч. слънчевите бани са опасни за вас. Вземайте през деня по-често кратки душове, с приятно хладка вода.

Коментари

Новини Варна