Ако се разходите из рибната борса във Варна, ще установите, че заради силното вълнение евтините черноморски риби (цаца и хамсия) липсват. Сафридът скочи до 12 лв. за килограм, а каята е откровенно “остаряла” и не ви съветваме да я опитвате. Пазарът е пълен обаче с прясна и на поносима цена (3 лв. за килограм) илария, която според търговците, трудно се продава, защото хората не знаят как се приготвя. Иларията е изключително вкусна риба, с крехко бяло месо, а ние ви представяме една изпитана рецепта за познавачи:
Необходими продукти:
• 1.5 кг риба илария (9-10 рибки)
• 5-6 стръка девисил
• 1 ч.ч. бяло вино
• 75 г масло
• 2 скилидки чесън
• 1 бр. домат
• 2 бр. лимони
• 1 глава лук
• сол
Начин на приготвяне:
Рибата се изчиства от вътрешноститеи люспите (най-бързо става с тъпата страна на ножа), измива се хубаво, осолява се и се оставя да престои няколко часа (може да се приготви от вечерта и да престои цяла нощ). Маслото се оставя на стайна температура да се размекне и се смесва със счукания чесън и ситно нарязания девисил. Доматът, лукът и лимоните се режат на тънки шайби.
Върху лист намаслено фолио се поставят една до друга филийка домат, лук и лимон, които служат за канапе на рибата. В коремчето на иларията се слага малко от овкусеното масло и се поставя върху канапето. Отгоре си нареждат шайбички лимон. Краищата на фолиото се подвиват нагоре, трябва да се получи нещо като лодка. В получения отвор се сипват 2 с.л. бяло вино и фолиото се затваря. Така се процедира и с останалите риби. Готовите пакетчета се нареждат в тава и се пекат в предварително загрята фурна за около 25 минути. Към край на печенето фолиото се отваря отгоре, за да хване рибата коричка. Сервира се направо с фолиото.
А ако това ви се вижда твърдде сложно, просто оваляйте изчистените и осолени рибки в брашно и ги изпържете в сгорещено олио.
Коментари