IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
14:54 | 10 август 2015
Обновен: 18:13 | 22 май 2024

Илария с бяло вино

Рецепта на деня

По материала работи: manager
Илария с бяло вино

Ако се разходите из рибната борса във Варна, ще установите, че заради силното вълнение евтините черноморски риби (цаца и хамсия) липсват. Сафридът скочи до 12 лв. за килограм, а каята е откровенно “остаряла” и не ви съветваме да я опитвате. Пазарът е пълен обаче с прясна и на поносима цена (3 лв. за килограм) илария, която според търговците, трудно се продава, защото хората не знаят как се приготвя. Иларията е изключително вкусна риба, с крехко бяло месо, а ние ви представяме една изпитана рецепта за познавачи:

Необходими продукти:
•    1.5 кг риба илария (9-10 рибки)
•    5-6 стръка девисил
•    1 ч.ч. бяло вино
•    75 г масло
•    2 скилидки чесън
•    1 бр. домат
•    2 бр. лимони
•    1 глава лук
•    сол

Начин на приготвяне:
Рибата се изчиства от вътрешноститеи люспите (най-бързо става с тъпата страна на ножа), измива се хубаво, осолява се и се оставя да престои няколко часа (може да се приготви от вечерта и да престои цяла нощ). Маслото се оставя на стайна температура да се размекне и се смесва със счукания чесън и ситно нарязания девисил. Доматът, лукът и лимоните се режат на тънки шайби.

Върху лист намаслено фолио се поставят една до друга филийка домат, лук и лимон, които служат за канапе на рибата. В коремчето на иларията се слага малко от овкусеното масло и се поставя върху канапето. Отгоре си нареждат шайбички лимон. Краищата на фолиото се подвиват нагоре, трябва да се получи нещо като лодка. В получения отвор се сипват 2 с.л. бяло вино и фолиото се затваря. Така се процедира и с останалите риби. Готовите пакетчета се нареждат в тава и се пекат в предварително загрята фурна за около 25 минути. Към край на печенето фолиото се отваря отгоре, за да хване рибата коричка. Сервира се направо с фолиото.

А ако това ви се вижда твърдде сложно, просто оваляйте изчистените и осолени рибки в брашно и ги изпържете в сгорещено олио.

 

Коментари

Новини Варна