IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
16:52 | 12 август 2015
Обновен: 02:19 | 29 април 2024

Оптимистите живеят по-дълго

Учените доказват, че съзнанието и тялото са свързани и начинът ни на мислене оказва влияние върху продължителността на живота

По материала работи: manager
Оптимистите живеят по-дълго

Според повечето хора позитивното мислене е само нещо, което помага да постигнем целите си или да преминем през трудностите. Но редица проучвания доказват, че начина ни на мислене влияе на здравето и продължителността на живота.

Лекарите от американската клиника „Майо" например в продължилия 30 години експеримент открили, че рискът от ранна смърт при оптимистите е с около 50% по-нисък, отколкото при песимистите. В заключението си учените казват, че съзнанието и тялото са свързани и начинът ни на мислене оказва влияние върху продължителността на живота.

А друго допитване сред 660 възрастни, които били попитани дали се чувстват ненужни с нарастването на възрастта, допълва този извод. Тези, които не били съгласни с това твърдение и имали положително отношение към остаряването, надживели средно с 7.5 години другите, които се отнасяли негативно към този естествен етап от живота и се чувствали по-малко полезни.

Ползите от положителните емоции не спират няколко минути след като добрите чувства отшумят. Всъщност най-доброто, което те предлагат е способността да изграждаме и развиваме умения, които да използваме по-късно в живота.

Ето един пример от реалния живот:

Дете, което бяга навън, люлее се на клоните и играе с приятели, развива атлетически умения (т.е. физически), способности да играе с другите и да общува в група (т.е. социални умения) и да изследва и открива света около себе си (т.е. творчески умения). По този начин позитивните емоции игра и радост карат детето да изгради умения, които ще са му полезни и ценни в ежедневието.

Тези способности ще се съхранят много по-дълго отколкото самите положителни емоции. Например след години придобитите атлетически умения може би ще са причината за получаване на стипендия в спортното училище или комуникационните способности ще му спечелят позицията на бизнес мениджър в някоя известна компания. Щастието, което е стимулирало откритията и изградените умения, отдавна го няма, но наученото си остава.

Д-р Фредриксън нарича това явление „теория за разширяването и изграждането", защото позитивните емоции разширяват усета за възможности и отварят съзнанието, което от своя страна ни позволява да изградим нови умения и ресурси, които ще осигурят стойности в други сфери на живота.

Отрицателните емоции правят точно обратното, защото изграждането на умения за бъдещето остава без значение, когато се намираме пред непосредствена заплаха или опасност.

Коментари

Новини Варна