IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
11:28 | 13 август 2015
Обновен: 05:42 | 6 май 2024

Невенът помага при спазми, рани и висока температура

Билката се препоръчва за употреба дори и при язви на стомаха и дванадесетопръстника

По материала работи: Ставри Таргов
Невенът помага при спазми, рани и висока температура

Няколко са направленията, в които се използва невенът с медицински цели. По-известен у нас е с външното си приложение при някои кожни прояви. Билката действително помага за бързото възстановяване на кожата при рани, но и облекчава дискомфорта, болка и отока при подобен род травми. Нещо повече! Невенът се препоръчва за употреба дори и при язви на стомаха и дванадесетопръстника, като подпомагащо терапията средство и трудноповлияващи се контузии, охлузвания и язви на кожата, включително язви на краката, варикозни вени, хемороиди, проктит – възпаление на ректума, конюнктивит.
При изследвания става ясно, че налагането на компреси с отвара от невен при рани на ануса помага за намаляване на болката при пациенти, на които не помагат седящите бани или препарати с нифедипин. В друго се докладва, че прилагането на маз с 1,5 % съдържание на екстракт от невен, в комбинация с гел от алое, в продължение на 1-2 седмици подобрява състоянието на кожата при обрив от пелени. Унгвентът със 7,5% съдържание на екстракт от невен е ефективен дори при язви на краката заради влошена циркулация и разширени вени. Подобни сведения се получават при третирането на дерматит, получен при лъчетарапия на рак на гърдата.
С негова помощ може да се излекува възпалено гърло и ранички в устната кухина, както и да се повлияе високата температура.
Невенът действа и при мускулни спазми, включително и болки при менструация, което е едно от основните му направления на употреба.
Има данни, че в комбинация с други билки като чесън, жълт кантарион и лопен помага за намаляване на болката при отит. Гел, включващ лактобактерии, млечна киселина, изофлавоноиди и екстракт от невен, облекчава симптоми като сърбеж, парене, сухота във вагината и болка при секс при вагинална атрофия, срещаща се при жени с хормонални проблеми, менопауза и др.
Приемът на невен през устата не се препоръчва при бременни и кърмещи жени, въпреки че се приема за безвреден. Има непотвърдени данни, че може да предизвика аборт. Алергичните към растенията от семейство сложноцветни, например към хризантеми, маргаритки, парички, лайка, синя жлъчка, глухарче и други, е много вероятно да реагират и на невена.
Билката може да предизвика сънливост при комбинация с медикаменти, които се изписват по време и след хирургична интервенция, поради което специалисти препоръчват при планирането на такава приемът му да бъде преустановен минимум 2 седмици преди операцията.
Черно море

 

Коментари

Новини Варна