IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
12:02 | 14 август 2015
Обновен: 11:40 | 1 май 2024

Бяс – дори само от одраскване на безсимптомни котки

Инкубационният период продължава от 1 до 2 седмици

По материала работи: manager
Бяс – дори само от одраскване на безсимптомни котки

Лятото и есента са двата сезона, в които заболяването е най-често срещано. Това се обяснява с факта, че тогава човек е в най-чест досег с природата и съответно се увеличава рискът от среща с болни животни. Главните жертви на това заболяване са бозайниците, особено хищници и човекът.
 
Тревопасните животни разпространяват трудно причинителят на бяс, поради простата причина, че навикът да се хапе не е изразен както е при хищниците.
 
 
Кой е причинителят и как действа той?
 
Бесът представлява остро, силно заразно инфекциозно заболяване. Причинителят му е вирус, който атакува главно централната нервна система, поради което се нарича невротропен вирус. Основният начин за пренасяне на инфекцията е ухапване, чрез което в раната попада слюнка на болното животно и вирусите „полепват“ по нервните окончания, които се намират в пряк досег.
 
Други по-редки начини за заразяване са попадането на съдържаща вируса слюнка в част на тялото, където има нарушение на целостта на кожата. Синоними на бяс са наименованията му на гръцки и на латински, съответно: Lyssa и Rabies, които в превод означават буен, яростен.
 
Страни, в които се среща широко са Индия (там боледуват главно малките деца), Мексико, Танзания, Бразилия.Районите от северна България са по-често засегнати от тези, намиращи се в южните и части. Това се дължи на факта, че Стара планина действа като една естествена природна бариера. В страните от Америка е често разпространението на вирусът от прилепи. Най-честите причинители за Европа са кучетата, вълци, лисици и в по-малка степен котки. 
 
Птиците също са възприемчиви на заразата, но в много по-малка степен от бозайниците. Котките могат да ни заразят дори и с едно одраскване, ако по ноктите се намира заразена слюнка. Затова трябва много да се внимава, защото често инкубационният период позволява да не се проявят симптомите все още, но да бъдат заразни. Котките, макар и заразяващи се по-рядко от кучетата, нападат по-често от тях.
 
Инкубационният период продължава от 1 до 2 седмици, като ако одраскването е по близо до мозъка, например по шията или лицето клиничната картина се развива много по-бързо. Придвижването на вирусите става по нервите и то е със скорост 7 см на ден. Колкото мястото на ухапване е по-добре инервирано, толкова по-бързо се развива заболяването и се стига до фатален край.

 

Кои са животните, които разпространяват бяс?

Други животни, които могат да разпространяват заразата са чакали, койоти, еноти, порове, мангустите. Колкото е повече космената покривка или има наличие на повече дрехи в мястото на ухапването, толкова по-малка е дозата на вирусите, които навлизат в раната. Това се дължи на факта, че попадналата слюнка се задържа по тях.
 
Интересен факт е, че във Филипините е характерно заразяването на хора, чрез попадане на вируса в храносмилателната им система. Това се дължи на консумацията на месо от кучета, които са били заразени преди това с бяс и не са били изследвани. Самите кучето, пък се заразяват от консумацията им на заразени с бяс плъхове.

puls.bg

 

Коментари

Новини Варна