IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
17:28 | 14 август 2015
Обновен: 12:40 | 28 април 2024

Lexus създаде "летящо килимче"

Компанията официално представи своя ховърборд

По материала работи: Пламен Янков
Lexus създаде "летящо килимче"

След предварителното представяне на ховърборда на Lexus през юни, японският производител на луксозни автомобили направи официално представяне на проекта в самия край на тестовете, който се състоя в Кубейос, Барселона.

 

Проектът по създаването на така нареченото "летящо килимче" е стартирал преди 18 месеца, като инженерите на Lexus са си партнирали с екип от учени от IFW Дрезден и Evico GmbH – експерти в областта на магнитната левитация. За изпитанията са били повикани и професионални скейтбордисти, сред които и тест-скейтъра Рос МакГуурън.

 

За целта е създаден и тестови полигон - скейт парк, който е превърнат в ховърпарк, чрез технологии, вградени в архитектурата му. Над 200 метра магнитна писта е положена под основата на ховърпарка, за да позволи на Lexus да демонстрира трикове, които никой скейтборд не би могъл да изпълни – например преминаване през воден басейн, сочи информацията.

 

„Над 20 години от моя живот съм карал скейтборд, но при усещането за тотално отсъствие на сцепление сякаш трябваше да започна да се уча отново, особено за правилната стойка и баланс, необходими за каране на ховърборд. Това е изцяло ново преживяване“, заяви професионалният скейтбордист и тест-ховърбордист Рос МакГуурън.

 

Технологията зад ховърборда на Lexus съдържа два криостата – резервоари, които съдържат суперпроводен материал при температура от -197 градуса, поддържана в баня от течен азот. След изпълнението на това условие, ховърбордът се поставя върху писта, която е оборудвана с постоянни магнити. Д-р Оливие де Хаас, изпълнителен директор на Evico, заяви: „Магнитното поле от пистата е ефективно „замразено“ в суперпроводниците в борда, които от своя страна поддържат дистанция между ховъра и пистата – така се постига ховъринг ефект. Тази сила е достатъчна да държи ховърбордиста в движение и позволява да се извършват впечатляващи скокове.“

 

Японската автомобилна компания засне и филм за ховърборда, режисиран от Хенри-Алекс Рубин. Филмът се нарича “SLIDE” и включва спортния седан GS F, който е част от четвъртия проект от сериите “Удивителни в движение“.

 

Ховърбордът на Lexus ще остане прототип и няма да влезе в продажба.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна