IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Живот
10:52 | 18 август 2015
Обновен: 10:00 | 7 май 2024

Как да излекуваме тялото си с морски пясък?

Методът е популярен като псамотерапия

По материала работи: Златина Добрева
Как да излекуваме тялото си с морски пясък?

Ваканция, слънце, плаж, море! Изглежда, лятната почивка може да въздейства благоприятно на тялото и психиката многостранно чрез различни компоненти. Един от тях е пясъкът, а възстановяващата и лечебна процедура се нарича псамотерапия.
 

Данни за използването на нагрят пясък с релаксираща и лечебна цел са открити в ръкописи и рисунки, датиращи още от времето на древна Гърция. Римляните са покривали телата на страдащи от ревматизъм пациенти с нагорещен пясък като алтернативна форма на лечение и облекчаване на симптомите на тяхното страдание. Днес псамотерапията не е обвита в такъв мистицизъм и науката знае, както нейните ползи, така и противопоказанията за нейното приложение.
 

В класическия си вид псамотерапията се прилага в комбинация с таласотерапия и хидротерапия в специализирани рехабилитационни центрове. Използват се различни видове пясък като големина на частиците, химична структура и физични характеристики (топлоемкост).
 

Преди процедурата тялото се измива с морска вода, след което се засипва със затоплен пясък. Пациентът лежи по гръб, покрит с пласт пясък от врата до петите. Ако процедурата се извършва под слънчевите лъчи, е препоръчително открити да останат областите на сърцето и стомаха. Продължителността на сеанса е между 20 и 40 минути. След това тялото се измива и 30-40 минути се прекарват в стая за релакс.

Коментари

Новини Варна