Кимионът е подправка, която се използва от хората в продължение на хиляди години. Проведени проучвания откриват различните ползи, които консумацията може да донесе на здравето.
Така например изследователи от университета в Мисор в Индия изучават потенциалните ефекти на подправката по отношение на диабета. Данните на лабораторното проучване, което е публикувано през 1998 г. в сп. Nutrition Research, установяват положителни резултати.
След добавяне на кимион в хранителния режим за период от осем седмици се наблюдава понижаване на кръвната захар, намалява и глюкозурията – наличието на голямо количество глюкоза в урината.
Според резултатите от анализ на различни научни изследвания, който е публикуван през 2005 г. в International Journal of Food Science and Nutrition, става ясно, че редица подправки, включително и кимионът, могат да бъдат полезни при хипогликемия. Въпреки всички тези данни обаче не бива да се прибягва до самолечение с кимион, особено що се отнася за болест като диабета. В случая е необходим съвет от лекар.
Регистрирани са и други ползи на кимиона – подпомагане на храносмилането. Проучването отново е на екип индийски учени от Мисор. Според данните подправката може да облекчи състояния като диспепсия (нарушение на храносмилането) и диария.
Освен това, кимионът стимулира черния дроб да синтезира по-голямо количество жлъчен сок. По този начин се спомага разграждането на мазнините и усвояването на хранителните вещества, което подобрява храносмилането.
Семената от кимион са източник на магнезий, който не може да се синтезира от организма и трябва да се набавя чрез хранителния режим. Една супена лъжица кимион осигурява препоръчителното дневно количество от минерала за възрастните.
Подправката е отличен източник и на желязо, като една супена лъжица набавя 20% от нужния на организма минерал.
Черно море
Коментари