IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
13:49 | 22 август 2015
Обновен: 05:36 | 6 май 2024

Бирата е по-евтина от кафето?

Евтина бира, интернационална среда и европейски дух, много млади хора, търсещи професионална реализация

По материала работи: Златина Добрева
Бирата е по-евтина от кафето?

Евтина бира, интернационална среда и европейски дух, много млади хора, търсещи професионална реализация - така изглежда днес Брюксел през погледа на стажант в европейските институции.

Ако бирата е по-евтина от кафето и има магазин за шоколад на всеки ъгъл, значи сте в Брюксел. Това е едно от първите впечатления на новодошлия в белгийската столица. В супермаркет бирата може да се намери за едно евро, на същата цена кехлибарената напитка може да се купи и по време на happy hour в някои от многобройните барове. Кафето обаче винаги струва около 2 евро. Друга популярна атракция са белгийските вафли с различни вкусотии отгоре или само с пудра захар, както и пържените картофи, които местните твърдят, че въобще не са френски. На входа на всеки парк в Брюксел има камионче, от което може да се купи сладолед или вафла.

"Белгийците ядат гофрети за едно евро, вафлите от пет евро с много сметана, ягоди и шоколад са за туристите", обяснява Ясер, нашият туристически гид в Брюксел.

Харесвам Брюксел заради неговата интернационална среда и смесица от различни култури, които позволяват лесното интегриране на всеки новодошъл, споделя Елена Димитрова, стажант в Европейската комисия в периода март-юли 2015 г.

Юстъс Ромет от Германия, стажант по същото време в Европейския парламент, описва Брюксел като космополитен и мултикултурен град, който му допада заради бирата, храната и либералния нощен живот.

Заради седалището на европейските институции, всички 28 страни-членки имат свои представители в Брюксел. Тук в най-голяма степен можеш да усетиш европейският дух, който е въплътен в мотото на Европейския съюз - "Единни в многообразието".

В петък Брюксел видимо опустява, повечето от жителите на града пътуват някъде за уикенда. Париж, Лондон, Амстердам са на не повече от три часа път. За тези, които избират да останат в Брюксел за събота и неделя, белгийската столица предлага множество атракции. При хубаво време парковете са пълни с хора, насядали по тревата, излезли на пикник, свирещи на китара, спортуващи. Почти всяка седмица се организират фестивали с музика, различни храни и напитки.

Барът "Делириум", който предлага над 3000 вида бира от цял свят, е сред най-големите туристически атракции в Брюксел. Над 100 различни музея също се борят за вниманието на жителите и гостите на града.

Има музей на музикалните инструменти, на автомобилите, на дантелата, включително и музей на масоните.

По-слабо известен факт е, че Брюксел е родното място на американската актриса Одри Хепбърн, известна с филмите си "Закуска в Тифани" и "Римска ваканция". При желание човек може да открие родната й къща в центъра на белгийската столица, на която е поставена мемориална плоча.

В Брюксел е живял и художникът-сюреалист Рене Магрит. Препоръчителен за посещение е и музеят, приютил част от творбите му. За съжаление, най-известната му картина - с изобразен костюмиран мъж с бомбе и зелена ябълка, скриваща главата му, се намира в Америка. Тя е вдъхновила и финалната сцена на филма "Аферата Томас Краун" /1999/ с Пиърс Броснан.

Банките обменят валута само срещу предварителна заявка, която се изпълнява от два до пет работни дни.

Анонсите за спирките на градския транспорт са на три езика - английски, френски и фламандски.

Честа гледка по улиците на Брюксел са костюмираните татковци, които бутат колички и бързат да оставят децата си в яслата преди да отидат на работа в европейските институции. Времето в Брюксел също е странно и непредсказуемо, в един ден могат да се сменят слънце, облаци, дъжд и отново слънце. Местните се шегуват, че в Брюксел има само един сезон и човек може да носи пуловери целогодишно. Почти непрекъснато духа студен вятър, дори през лятото, затова е препоръчително винаги да имаш шал под ръка.

Въпреки времето обаче белгийската столица омайва със смесица от националности и култури и както твърди местният туристически гид Ясер, това е един от най-интернационалните и мултикултикултурни градове в света.

БТА

Коментари

Новини Варна