IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
10:26 | 24 август 2015
Обновен: 01:01 | 27 март 2024

Откриват 13-ти Летен университет на НПСС в Албена

Близо 400 студенти от над 20 университета от страната ще се включат в мероприятието

По материала работи: Златина Добрева
Откриват 13-ти Летен университет на НПСС в Албена

Близо 400 студенти от над 20 университета от страната ще се включат в поредното ХIII-то издание на Летен университет, което стартира утре, 25 август 2015 година. Събитието, организирано от Националното представителство на студентските съвети в Република България, ще продължи до 31 август с домакин к.к. Албена, научи  Черно море.


Сред официалните гости на събитието ще бъдат народни представители, ректори, общественици, представители на партниращи организации, представители на бизнеса и бивши лидери на организацията.


Откриването на проекта ще започне с концерт на сцената пред хотел „Добруджа" точно в 21:00 часа на 25 Август (вторник). Традиционно ще да бъде запален и огънят, предвещаващ спортните срещи между студентите. Сред изпълнителите на сцената ще бъде и младият Х фактор на България – Сабатин Гогов, който ще зарадва присъстващите с гласа си. 

Сред останалите звезди, които ще уважат събитието са: Ралица от фамилия "Тоника" и Христина от Sweet17.


Още от втория ден на проекта (26 август) студентите ще мерят сили в 10 вида спорт като Плажен футбол, плажен волейбол - мъже и жени, стрийт баскетбол – мъже и жени, плажен тенис, плуване, плажна лекоатлетическа щафета, плажна щафета, дърпане с въже, плажен крос и трибой. Победителите ще бъдат ясни след края на всеки от спортовете.


По време на 13-то издание на Летен университет ще бъдат организирани и срещи с представители на бизнеса, които са част от тазгодишното издание на Академия '2015, която се организира за поредна година от Националното представителство на студентските съвети. Публични лекции за младите студенти ще бъдат изнесени от Саша Безуханова - инициатор и основател на MoveBG, Кристалин Чавдаров - вдъхновяващ-собственик-управляващ на Киви Дизайн (България) и компании в Сърбия и Германия, Томчо Томов - ръководител на Националния център за оценка на компетенциите, Българска стопанска камара.

 


Културна програма на Летен университет 

"Летен университет '2015" е проект на Националното представителство на студентските съвети, стартиращ като „Национални студентски игри" през 2002 година. Първото издание на летните игри се провежда в с. Кранево, община Балчик. В по-късен етап проектът се именува „Летен университет". През 2009 година инициативата приема наименованието Национални летни студентски игри "Летен университет".


Летният университет е социален проект, целящ да създаде условия за изграждане на активния диалог между студентските общности на висшите училища, посредством участието им в обучения, семинари, спортни и културни събития, обединявайки ги да работят заедно за развитието на масовия студентски спорт, образованието и междукултурните ценности.


Чрез проекта, организаторите си поставяме за цел да се популяризира масовият непрофесионален спорт сред студентите, както и да се привлече по-голям брой активно занимаващи се със спорт, култура и социални дейности в университетите.


Освен спортни игри, всяка година организаторите се стараят да променят и обогатяват програмата на Летния университет, включвайки в нея различни академични и творчески семинари, обучения за работа в екип, състезания по знания, както и мероприятия с развлекателен характер – Мис и Мистър „Студентско лято" , латино-вечер, графити-парти и др.


Закриването на събитието ще бъде с тържествена церемония с награждаване, което отличи първенците в съответните спортове. Самата церемония ще се проведе в амфитеатралната зала на Вариете-казино „Албена“ от 21:00 часа на 30 август 2015 година.

 

Коментари

Новини Варна