IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Живот
19:20 | 24 август 2015
Обновен: 12:54 | 28 април 2024

Новините от Китай дръпнаха златото нагоре

Цената на златото расте

По материала работи: Юлиян Атанасов
Новините от Китай дръпнаха златото нагоре

Цената на златото расте на фона на страховете, свързани с перспективите за икономически растеж на Китай, показват данните от търговията, пише БГНЕС.
Към 17.36 часа декемврийският фючърс на златото на нюйоркската борса Comex поскъпна с 2,4 долара или с 0,21% до 1162 долара за тройунция. По-рано благородният метал поскъпна до 1165 долара, което е най-високата му стойност от 7 юли, а миналата седмица приключи с най-значителния ръст на цената от средата на януари – 4%. Цената на декемврийския фючърс на среброто се понижи с 2,69% до 14,94 долара за тройунция.
Новите признаци за забавянето на втората по големина икономика в света, китайската, по-рано доведоха до спад на азиатските, европейските и американските индекси. Решението на китайските власти да разрешат инвестициите на средства от пенсионния фонд в акции не успяха да подкрепят фондовия пазар на страната. Отсъствието на нови решения за спасяването на пазара от разпродажби усилиха страховете на инвеститорите.
Противоречивите данни за бъдещето на китайската икономиката оживиха миналата седмица търсенето на златото, което се разглежда като сигурен актив в периоди на политическа и икономическа неизвестност.
Но днес цените на златото забавиха темпа на растеж, тъй като инвеститорите преразгледаха своите възгледи относно китайската икономика, на която се пада почти една четвърт от световното търсене на жълтия метал.
Анализаторът на портала Fastmarkets Уилям Адамс заяви пред изданието "Уолстрийт джърнъл", че златото, йената и американските съкровищни бонове продължават да са сигурни активи.
 

Коментари

Новини Варна