IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
19:34 | 24 август 2015
Обновен: 18:52 | 28 април 2024

15 признака, че сте "скрити" интроверти

Какво твърди журналистката Маги Хийт

По материала работи: Юлиян Атанасов
15 признака, че сте "скрити" интроверти

Мнозина смятат интровертите за срамежливци, но това не е така. Те просто черпят своята енергия от самотата и общуването само с няколко отбрани приятели, докато екстровертите се зареждат от големите компании. Заради тази заблуда за срамежливостта много хора не се и досещат, че самите те са интроверти, пише manager.bg., цитирайки Lifehack.
Журналистката Маги Хийт очерта 15 признака на „скритите“ интроверти.

Тълпите ви стресират
Тълпата не е най-любимото място за интроверта. Концертите, митингите, конференциите, спортните арени – ето къде му е некомфортно да прекарва времето си.

Не сте във възторг от новите запознанства
Това не означава, че трудно правите приятелства. Просто понякога общуването с нови хора изисква от вас да харчите ужасно много енергия. Когато стане така, дори най-простият разговор ви кара да се чувствате опустошени.

Силни сте в публичните изяви, но не и в бърборенето след тях
Това, че сте интроверт, съвсем не означава, че не можете да бъдете уверени пред публика. Просто за вас е по-лесно да говорите пред аудитория, отколкото да бъбрите приятелски с хората след това. Можете например да произнесете прекрасен тост на сватба, но едва ли ще се окажете сред гостите, които участват във всички конкурси и активно общуват на празненството.

Приятели сте с екстроверти
Противоположностите се привличат, нали? Много интроверти обичат да имат приятели екстроверти, защото така запазват баланса между двата типа. Понякога им е нужно да ги извадят за малко от черупката им, а за екстровертите често е хубаво да осъзнаят предимствата на тихите вечери у дома.

Не обичате разговорите
Те не фигурират в списъка с любимите неща на интроверта. Той обаче може отлично да се справя в тях. В началото обикновено нервничи, но щом опознае малко повече събеседника си, го поразява право в сърцето.

Верен приятел сте
По правило интровертите са много лоялни и честни хора. Това е така, защото енергията им зависи от вътрешни фактори, а не от другите хора. Затова им е по-лесно да бъдат открити и прями.

Понякога обичате да не правите нищо
Екстровертите постоянно са в движение – скачат от едно занимание на друго, а за интровертите е важно да имат много свободно време насаме. Ако за вас обикновеното „нищоправене“ е най-добрият начин да се отпуснете и да възстановите силите си, значи най-вероятно сте интроверти.

Не отговаряте веднага на съобщенията
Не сте залепени за телефона си. Ако видите, че ви е дошло съобщение от приятел, го прочитате и отговаряте тогава, когато сте готови. В края на краищата сте свикнали да правите всичко в свой собствен ритъм.

Доверието ви трябва да се заслужи
За интроверта може да е трудно да намери приятел, който ще уважава обърнатата му навътре природа. Затова, когато говорим за приятелство, на вас ви трябва повече време, за да се доверите. От друга страна, това означава, че няма да ви нараняват толкова често, колкото екстровертите, и че ваши приятели наистина ще станат само онези, на които можете да се доверите.

Пишете
Много интроверти са писатели. Или кариерата им е свързана с писменото слово, или им е приятно да пишат за удоволствие в свободното си време. Това е техният начин истински да се свържат със своето Аз – своеобразно морално презареждане.

Вежливи сте
Често интровертът е по-внимателен към обкръжението си и към дребните детайли. Това го прави учтив домакин и гост и на хората им е приятно да са около него.

Предпочитате да планирате всичко
Ако екстровертът може да плува по течението и да не определя нищо за бъдещето, то интровертът не може да живее така. Вероятно планирате всяко събитие така, че да мине гладко и без проблеми. Няма значение дали говорим за поход с приятели или за изпълняване на служебните задължения – добрият план си остава за вас ключов момент.

Наричат ви мъдри
Често наричат младите интроверти мъдри не за годините си. Тяхното поведение нерядко се оценява като много зряло. А кой не иска да го смятат за зрял и мъдър?

Знаете какво харесвате
Интровертите почти винаги са наясно какво искат. Това си има своите предимства. Отворени сте към новото, но в същото време решително се отказвате от всичко, което смятате за ненужно.

Пазите баланса си
Интровертите умеят да запазват баланса между времето, проведено насаме, и общуването. Те ги съчетават така, че да получат максимум енергия, без да жертват социалната си активност. Този баланс е нещо чудесно – той ви дава възможност да се забавлявате и да работите, без да прегаряте емоционално.

Коментари

Новини Варна