IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
20:20 | 24 август 2015
Обновен: 20:13 | 30 април 2024

Коли и самолети от въглеродния диоксид във въздуха

Вредният дим може да бъде полезен, казват учените

По материала работи: Юлиян Атанасов
Коли и самолети от въглеродния диоксид във въздуха


Въглеродът идеално подхожда за създаването на здрави и леки материали, но освен това той се явява основна причина за надигащата се екологична катастрофа, пише Technology Review, цитирани от actualno.com.
Какво ще стане, ако извличаме от атмосферата излишъците от СО2 и ги използваме за производството на евтини корпуси на самолети, съвременни автомобили и дори изкуствени диаманти?
Именно с това се занимават изследователи от университета "Джордж Вашингтон". Резултатът от тяхната работа не само може да предостави източник на евтини материали за бъдещи инженерни проекти, но и да помогне да запазим нашата планета.
Самият процес, предлаган от учените, изглежда като обикновена електролиза, за която знаете от училище. Основната разлика е, че електродите се поставят не във вода, а в смес от разтопен литиев карбонат и литиев оксид. Протичащата химична реакция ефективно извлича CO2 от околната атмосфера и твърдият въглерод се събира около електродите.
Изследователите успели да настроят тази система за получаване на въглеродни нановлакна с различна форма и размери, което теоретично може да бъде използвано за какво ли не.
Освен това учените успели да направят реакция с помощта на слънчева енергия – по такъв начин има големи надежди, че този процес може значително да снижи количеството въглероден диоксид в атмосферата на нашата планета.
CO2 в атмосферата се явява една от основните причини за глобалното изменение на климата; неговото ниво вече е надвишило безопасния праг от 350 части на милион, установен от ООН. Увеличаващото се количество въглероден диоксид в атмосферата предизвиква и по-бързото окисляване на океаните.
Предложената система може ефективно да извлича въглеродния диоксид от атмосферата, а вместо да го погребваме под земята, можем да създадем нещо по-полезно. В подготвения доклад на учените се казва, че предложеният процес само за десет години може да върне нивото на CO2 в атмосферата към доиндустриалното ниво.
Твърде амбициозно твърдение, което изисква да се създаде инсталация с площ около 940 000 кв. км. Но ако този процес наистина докаже своята ефективност, ще получим чист въздух, да не говорим за другите полезни творения, създадени от въглеродно влакно.

Коментари

Новини Варна