IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
15:30 | 31 август 2015
Обновен: 18:42 | 9 май 2025

Ново двайсет: Сладолед, който не се топи

Изкушението ще съдържа по-малко мазнини и калории

По материала работи: Деян Михайлов
Ново двайсет: Сладолед, който не се топи

Учени откриха протеин, който свързва компонентите на сладоледа и му пречи да се топи толкова бързо, когато е топло, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Протеинът е естествен. Той свързва въздуха, мазните и водата в сладоледа. Така той става не само по-плътен, но и по-фин и гладък, като текстурата му е като на луксозните марки. Неприятните кристали в него изчезват.

Разработката на биомолекулярните физици от университета на Единбург ще позволи да се произвежда сладолед с по-малко наситени мазнини и калории.

"Развълнувани сме от потенциала на тази нова съставка за подобряване на сладоледа, както от гледна точка на потребителите, така и на производителите" - каза ръководителят на проекта Кейт Макфий.

Учените са разработили метод за произвеждане на протеина, който се среща естествено в някои продукти, с помощта на полезни бактерии. Той действа, като се свързва с капчиците мазнина и въздушните мехурчета и така ги прави по-стабилни в сместа.

Коментари

Новини Варна