Всички са чували, че в шопския край на пиперките казват чушки. С каквото и име да наречем пиперките в българската кухня те са основен зеленчук, който влиза в състава на почти всички ястия. Химичният им състав зависи от сорта и условията на отглеждане. Пиперките са богат източник на витамини, главно на витамин С и на каротин. Те съдържат 80 до 360 мг. % витамин С и от 1,3 до 13 мг % каротин (провитамин А). В това отношение те превъзхождат всички зеленчуци, гроздето и останалите плодове, с изключение на черното френско грозде. Способноста им да натрупват голямо количество витамин С се дължи на това, че в пиперките липсва ферментът, който го разрушава, а другите зеленчуци (тикви, моркови, краставици, патладжани и др.) го съдържат. Пиперките са 4-5 пъти по-богати на витамин С от лимоните, при това в тях той е много по-стабилен.
При двумесечното им съхраняване при обикновени условия в студено и тъмно помещение, обвити в хартия, съдържанието на витамин С се намалява незначително. Витамин С се съдържа повече около дръжката и затова при почистването им трябва да се отстранява само семенникът. При узряването на пиперките съдържанието им на киселини, захари и витамини се увеличава. Червените пиперки са по-богати на витамин С и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените. Особено богати на витамин С са сортовете Пазарджишка капия, Сиврия, Калинков, като витамин С се отличава с по-голяма устойчивост и при съхраняването им. При замразяване на пиперките витамин С се запазва сравнително добре, като по-добре се запазва в червените пиперки.
Необходими продукти:
1. 100 червени пиперки /сорт капия/
2. 1 ч.ч. олио
3. 1 ч.ч. захар
4. 1/2 ч.ч. оцет
5. 1к.ч. сол
6. черен пипер на зърна, магданоз и чесън
Начин на приготвяне на туршията:
Пиперките се изчистват от семето, пекат се и се обелват. В дълбок съд се приготвя марината от олиото, оцета, захарта и солта, и се бърка до разтварянето на продуктите. Към маринатата се прибавят пиперките, черният пипер, магданозът и чесънът нарязан на филийки. Всичко се обърква добре и продуктите се оставят да престоят 6 часа. Подреждат се в буркани и се стерилизират.
Коментари