Като всяка чужда рецепта и тази е приспособена за вкуса на българина. В оригиналната гръцка мусака задължително се слага малко канела в каймата и индийско орехче в бешамеловия сос. Може да добавите тиквички или да я приготвите само с патладжан. Каквото и да промените в рецептата ви очаква истинско кулинарно изкушение.
Необходими продукти:
2 патладжана + 4 по-големи картофа
3 домата
400 гр. кайма (смес)
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 ч. л. риган
1 щ. канела
500 мл. прясно мляко + 50 гр. краве масло
100 мл. Зехтин или слънчогледово олио
2 с. л. брашно
Чер пипер
Сол
Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на дебели шайби, посоляват се и се поставят в наклонена тава да пуснат сок и да се отцедят. Бланшират се в сгорещения зехтин. Картофите се нарязват на шайби с дебелина ½ см. Лукът се нарязва на ситно и се задушава заедно с каймата, доматите, ригана, черния пипер, канелата и чесъна, докато водата на доматите поизври. В отделен съд се приготвя бешамелов сос от маслото, брашното и прясното мляко като се бърка непрекъснато на слаб огън докато се сгъсти. В тавичка се нарежда пласт от половината картофи + ½ от патладжаните, пласт от сместа с каймата, след това пласт от останалите патладжани и картофи. Заливат се ½ ч.ч. топла вода и се пекат в умерена фурна около 40 мин. Когато водата изври и ястието е запечено заливаме със соса и запичаме отново до кафява коричка. Може да настържете малко кашкавал или пармезан.
Сервира се с много настроение и щипка любов!
Да ви е сладко!
Коментари