IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
09:31 | 9 септември 2015
Обновен: 13:20 | 28 април 2024

Рецепта на деня: Карамелизирани ябълки

Спомен от детството!

По материала работи: Златина Добрева
Рецепта на деня: Карамелизирани ябълки

Захарта е естественa хранителна съставка, която придава сладкия вкус на храната. Въглехидратите са основният източник на енергия в човешкия организъм. Захарта се е появила в нашите географски ширини преди около 200 години и в онези времена е била достъпна само за богатата част от населението. Тогава тя е струвала доста скъпо и се е продавала в аптеките на грам. Първоначално бялото злато се е произвеждало само от захарната тръстика. Малко по-късно, по времето на Наполеон I, за производството на захар започва да се използва и цвекло. В днешно време около 60% от захарта на световния пазар се произвежда от захарна тръстика, а около 40% се добива от цвекло.
С малко количество захар, няколко ябълки и шепа ентусиазъм, днес можете да превърнете обикновенната захар в емоционален десерт за вашите деца.


Продукти:
8 по-малки червени ябълки
1 1/2 ч.чаша пудра захар
1 супена лъжица оцет
1/2 ч. чаша вода
6 капки червена сладкарска боя
8 пръчици за сладолед или за близалка

 

Начин на приготвяне:
1. Измийте ябълките и ги подсушете. Премахнете дръжчиците и забодете ябълките на дървените пръчици.
2. В съд с дебело дъно сложете захарта, водата и оцета и загрейте за 5 минути или докато захарта се разтопи.
3. Увеличете топлината и варете за около 8 минути, докато карамелът стане златист на цвят. Пробвайте (всяка една минута след шестата минута) дали карамелът е готов - вземете малко от сместа с чаена лъжичка и изсипете в чаша студена вода. когато сместа  (нишките от карамела) е твърда, значи е готово.
4. Свалете от котлона и добавете червената боя, потопете ябълките в карамела и завъртете добре, за да може всяка ябълка да се покрие добре с карамел. Оставете ябълките да се отцедят и втвърдят върху фолио.


Забележка: Внимавайте с пломбите, когато опитвате този красив и много вкусен десерт!

 

Коментари

Новини Варна