IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Живот
18:51 | 9 септември 2015
Обновен: 03:03 | 29 април 2024

Николай Банев завеща целия бизнес на първородния си син

Младшият олигарх наследи предприятия за милиони, а е само на 21 години, съпругата вече няма нищо

По материала работи: Слав Велев
Николай Банев завеща целия бизнес на първородния си син

Жесток раздор разтърси семейството на едни от най-богатите българи - милионерите Николай и Евгения Баневи. Целият бизнес на олигарха и бивш член на БКП и агент на Държавна сигурност е наследен от първородния му син - Николай-младши, научи сензационно „Всеки ден". Справка в активите на десетките предприятия на богатото семейство сочи, че собственик на активите вече е фирмата „Партнър Комерс" ЕООД, чийто шеф е именно младият бос.

 

Оказва се, че Николай Банев-младши не само се разпорежда като управител на „Полимери инвест", с което баща му печелеше милиони след приватизацията през 90-те години, но вече се разпорежда и с „АКБ-Форес", откъдето изтекоха купища активи и бяха направени редица съмнителни сделки в края на миналия век. По информация на „Всеки ден" съпругата на бившия номенклатурчик Евгения била много ядосана на решението му да прехвърли всичко на сина си и е настоявала да остане в борда на директорите на няколко предприятия. 

 

Все пак за Жени Банева и сестра й са оставени курортите „Русалка" и „Каваци", за които „Всеки ден" вече писа, че са в окаяно състояние.

 

По-интересното е, че първородният син на Банев, когото Евгения осинови преди няколко години след смъртта на майка му Дочка, е управител и в няколко офшорки. Става въпрос за „Джурискандо Кънсълтънс" АД, регистрирана в Панама. За дружеството информация в търговските регистри у нас липсва, но се говори, че се занимава с легализирането на строителни документи. Второто дружество е в Сейшелите и отново е свързано с Банев-младши. Това е „Юниуърлд Инкорпорейтид ЕООД". 

 

Общият капитал на 21-годишния младок е няколко милиона лева, пряко наследени от имането на заможния му татко, организирал за Евгения най-скъпата сватба в историята на България. Твърди се, че сделката по прехвърлянето на много от акциите е станала наскоро и в пълна тайна. Факт е обаче, че мащехата на Банев-младши участва като собственик вече само в една фирма - „По инвест", с капитал от едва 60 хиляди лева, която се занимава с ресторантьорство и търговия, ако се съди по информацията, сведена до търговските регистри. Дори там тя не е едноличен собственик, а има още двама съдружници.

 

„Това решение на Николай Банев може да не означава нищо, но пък е доста изненадващо. На практика той вече се отървава от всякаква собственост и при евентуален развод с Евгения тя ще получи жълти стотинки, а не половината от една бизнес империя", коментират във финансовите среди. Неотдавна плъзна мълвата, че Николай Банев си има нова дама на сърцето, което навежда на мисълта, че търси хитър начин старателно да подготви безболезнената раздяла със съпругата си.

 

Източник: Vsekiden.com

Коментари

Новини Варна