IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
10:11 | 10 септември 2015
Обновен: 13:22 | 28 април 2024

Рискът от затлъстяване се крие в мозъка

Активността е подобна на тази при зависимите

По материала работи: Ставри Таргов
Рискът от затлъстяване се крие в мозъка

Някои хора натрупват излишни килограми, защото апетитът към храната е „програмиран“ в мозъка им, смятат изследователи.  Изследователският екип включва учени от Испания и Австралия. Те правят своите заключения след сканиране на мозъка на участниците с ядрено-магнитен резонанс. Целта е да се провери каква е мозъчната активност на доброволците към снимки, на които е изобразена храна.
Установява се, че апетитът към храна активира различни мозъчни връзки при хората, които страдат от затлъстяване, в сравнение с тези, които имат нормално тегло. Според експертите рискът от затлъстяване може да бъде пряко свързан с мозъка. Това би могло да обясни защо за много хора е толкова трудно да свалят излишните килограми и да се придържат към дадена диета.
 От други проучвания става ясно, че начинът, по който мозъкът реагира към храната при някои хора, страдащи от затлъстяване, е сходен с мозъчната активност в случаите на алкохолна или наркотична зависимост.
Изследователите от университета в Гранада, Испания, и университета „Монаш“ в Австралия дават храна от ресторант на 39 души, страдащи от затлъстяване, и на 42-ма други участници, които са със здравословно тегло.
След това на всички участници са показани снимки с храна, за да се стимулира апетитът, като през това време се извършва сканиране на мозъка с ядрено-магнитен резонанс.
В различни части на мозъка експертите наблюдават специфична активност, която се оказва, че е свързана с теглото на доброволците. Сред страдащите от затлъстяване се установява по-силна когнитивна връзка между областите, които са свързани с възнаграждението, навиците и консумацията на висококалорична храна.
Сред участниците, които имат нормално тегло, се наблюдава по-силна връзка между областите, свързани с вземането на решения.
Данните от проучването са представени по време на годишната конференция на Европейския колеж по невропсихофармакология в Амстердам, съобщава Puls.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна