IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
10:41 | 10 септември 2015
Обновен: 13:22 | 28 април 2024

Аспиринът може да помогне срещу рака

Хапчето укрепва имунна защита

По материала работи: Ставри Таргов
Аспиринът може да помогне срещу рака

Приемът на аспирин може да се окаже ефективен начин за подпомагане на медикаментите за лечение на рак, като подсили имунната система, твърдят изследователи.
Имунотерапията укрепва защитните сили на организма в борбата с онкологичните заболявания.
Според данните на проучването, проведено от експерти от института „Франсис Крик“ в Лондон, Великобритания, аспиринът може да предотврати „укриването“ на туморите от имунната система. Специалисти обясняват, че това може да се окаже лесен и ефективен начин за подобряване на лечението.
От данните става ясно, че при рака на гърдата, на кожата и дебелото черво се синтезират високи нива на химикала простагландин Е2, който може да потисне имунния отговор. По този начин туморът може да се „скрие“.
Изследователите обясняват, че медикаменти като аспирина са в състояние да променят химическите пътища вътре в раковите клетки, които водят до отделянето на простагландин Е2. В резултатите на експеримента, проведен в лабораторни условия, се установява, че аспиринът може да подсили имунотерапията.
Тази терапия е сред най-обещаващите полета по отношение на изследванията срещу рака. В данните на някои проучвания се посочва, че терминалните ракови заболявания могат да се свият, а в редки случаи дори и да изчезнат напълно.
Според някои експерти аспиринът може да предотврати първоначалното развитие на рака, като повлияе положително върху имунната система, но все още няма тестове, които да потвърждават подобни твърдения.
Изследователите обясняват, че следващата стъпка, към която се стремят, е провеждането на клинично изпитване, в което да се демонстрират ефектите и сред хората.
Данните от проведеното експериментално проучване са поместени на страниците на медицинското издание Cell.

Черно море

Коментари

Новини Варна