IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
11:31 | 10 септември 2015
Обновен: 06:48 | 7 май 2025

Кои храни облекчават болката?

Орехите са сред най-здравословните ядки

По материала работи: Деян Михайлов
Кои храни облекчават болката?

Храната има пряко отношение към здравето и благосъстоянието на организма, а има и такива храни, които биха могли да допринесат за облекчаване на болката.

 
Орехи
 
Орехите са сред най-здравословните ядки. Те са с богато съдържание на важните омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства и са полезни за сърцето. Те осигуряват повече антиоксиданти, в сравнение с ядки като бразилския орех, шамфъстъка, американския орех, фъстъците, бадемите, кашуто, ядките макадамия и лешниците. 
 
Орехите са и чудесен източник на протеини и фибри и са много подходящи за междинна закуска. 
 
Куркума
 
Жълтата подправка често се използва в жълтото къри. Специфичният си цвят куркимата получава от съединението куркумин. 
 
Изследователи от Медицинския център към университета в Мериленд, САЩ, установяват, че куркуминът може да помогне за облекчаване на хроничната болка. Този ефект се дължи на потискането на възпалителните химикали в организма. 
Ананас
Тропическият плод съдържа ензима бромелаин, който е полезен в третирането на мускулни травми като навяхвания и изкълчвания. Според данните на проучване, поместено на страниците на сп. Inflammatory Bowel Disease, този ензим може да подобри храносмилането и да облекчи болките, свързани с ревматоидния артрит. 
 
Ленено семе
 
Лененото семе също е богато на омега-3 мастни киселини, които понижават възпаленията в организма. Ленено семе трябва да се смели, за да освободи мазнините. То може да се добави към салатата, киселото мляко или овесените ядки. 
 
За допълнително набавяне на омега-3, препоръчително е да се консумира соя, зехтин екстра върджин, както и мазни риби като сьомга и риба тон.

puls.bg

 

Коментари

Новини Варна