IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
18:42 | 10 септември 2015
Обновен: 08:28 | 4 април 2024

Бананите с петна са по-здравословни

Това твърди японско изследване

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бананите с петна са по-здравословни


Няма човек, който да не обича бананите. Те са любим плод за всички независимо от възраст, професия или дриг критерий. Най-много обаче обичат ги спортистите. Популярността си бананът не дължи само на своя вкус, но и на множеството витамини и минерали, които са изключително здравословни, пише БГНЕС. Средно един банан има 110 калории, богат е на калиум, манган, витамин B6 и C, също така и на влакна. Не съдържа холестерол и мазнини, а пасиран може да служи като заместител на маслото. Доказано е, че е по мъдро да консумирате един банан вместо сладка енергийна напитка. И това не е всичко. Според японско изследване, бананите чиято кора има черно кафяви петна произвежда съставка, която унищожава туморните клетки. Става въпрос за тумор некроза фактора (ТНФ), който се бори срещу абнормалните клетки. Колкото кората е по-тъмна и покрита с петна, толкова са по силни антикарцегонените съставки на банана. Освен това след една бурна нощ придружена с няколко чаши вино, бананът ще бъде вашия отличен съюзник в борбата срещу махмурлука. Заслугата е на калиума. Лекарите и нитриционистите съветват консумация на един банан преди лягане за по добър сън. Ежедневната консумация на този плод помага и подобряване на имунитета, което е особено важно в периода на настинки, вируси и грипове.
 

Коментари

Новини Варна