IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
10:50 | 11 септември 2015
Обновен: 19:47 | 10 април 2024

Цигарите не винаги скъсяват живота и водят до рак

Какъв е шансът пушач да доживее преклонна възраст?

По материала работи: Деян Михайлов
Цигарите не винаги скъсяват живота и водят до рак

 
Смята се, че тютюнопушенето е вредно за здравето, но не всеки пушач е засегнат от рак или друго, свързано с този вреден навик заболяване, съобщи ЮПИ. 
 
Ново изследване разкрива, че част от дългогодишните пушачи доживяват до преклонна възраст въпреки дългия списък с негативни последствия от тютюнопушенето върху организма.
 
Учени откриха генетични маркери, които стимулират дълголетието на клетките и намаляват уврежданията им. Това може да е обяснението за предотвратяване на болести, свързани с нарушени клетъчни функции.
 
"Много от тези маркери са свързани с пътеки, за които в изследвания с животни бе установено, че са важни за стареенето и продължителността на живота - заяви д-р Морган Левин от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. - Съществуват данни, че тези гени играят роля за удължаване на живота, като допринасят за поддържане на клетките в добро състояние и за възстановяването им. Затова макар някои индивиди да са изложени на високи нива на биологични стресори, като цигарения дим, организмът им се справя по-добре с уврежданията и възстановяването".
 
В рамките на изследването здравословното състояние на 90 дългогодишни пушачи било сравнено с това на 270 пушачи на възраст между 52 и 69 години. Учените открили поредица от 215 ядрени полиморфизми, която позволява на притежаващите я хора да имат по-малко клетъчни увреждания. 
 
След това тя била използвана, за да се направи сравнение между пушачите и 6447 непушачи. Резултатите показали, че притежаващите я хора са с 22 на сто по-голям шанс да доживеят до 90-годишна възраст, а шансът им да станат столетници е три пъти по-голям. Освен това в групата с генетичните различия заболяванията от рак били с 11 на сто по-малко.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Journals of Gerontology, съобщава БТА.
 

Коментари

Новини Варна