IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
11:04 | 11 септември 2015
Обновен: 12:35 | 27 април 2024

Лютеницата на баба

Рецепта на деня за мързеливи домакини

По материала работи: manager
Лютеницата на баба

Ето една идея за бърза и вкусна домашна лютеница, която по нищо не отстъпва на тази от тефтерчето на баба, но приготвянето й изисква по-малко усилия и време:

Необходими продукти:

15 кг. червени чушки (тип капия)

5 кг. патладжани

2 кг. моркови

3 буркана доматено пюре

1 ч.ч. сол

2 ч.ч. захар

1 литър олио

Начин на приготвяне:

Поставяте измитите моркови в голяма тенжера и ги оставяте да се сварят до пълно омекване, нареждате измития и изчистен от дръжките патладжан в голяма тава и го оставяте във фурната да се пече на максимална мощност. Докато морковите се варят, а патладжана се пече във фурната, изтърбушвате чушките и ги опичате (в чушкопек или на тенекия), Изсипвате водата от тенджерата със сварените моркови и ги пасирате на пюре с пасатора. Също с пасатора смилате на пюре опечените и обелени патладжан и чушки. Смесвате всичко в голяма, дълбока тава и добавяте трите буркана доматено пюре. Размесвате хубаво и около 15-20 минути, на не много силен огън, изварявате сместа. Добавяте олиото, захарта и солта и продължавате с термичната обработка още около 15 минути. Готовноста се проверява по следния начин: като сипете в суха чиния от лютеницата не трябва да се образува течен слой около сухата част. Накрая взимате голям кършей топъл хляб, намазвате от готовата лютеница и си хапвате с удоволствие. Да ви е сладко!

Още от рецепти:

chernomore.bg

 

Коментари

Новини Варна