Какаото пази от сърдечносъдови болести

Това сочат резултатите от две изследвания

Какаото пази от сърдечносъдови болести

Какаовите флаваноли понижават кръвното налягане и подобряват функционирането на кръвоносната система, сочат резултатите от две изследвания, цитирани от ЮПИ. Това открива пътища за намаляване на риска от сърдечносъдови болести, пише Дарик.
Предишни проучвания показаха благотворния ефект от приемането на флаваноли, но авторите им бяха фокусирали вниманието си върху пушачи и хора, които са били диагностицирани с някакъв вид сърдечносъдово заболяване.
Какаовите флаваноли се извличат от зърна какао.
„Със стареенето на глобалното население броят на сърдечносъдовите заболявания, инфарктите и инсултите ще нараства”, заяви д-р Марте Келм от Университетската болница в Дюселдорф. „Затова е много важно да си дадем сметка за положителното въздействие, което храненето може да има върху риска от сърдечносъдови болести. Искаме да разберем каква роля може да имат съдържащите флаваноли храни за поддържане доброто състояние на сърцето и кръвоносните съдове”, твърди докторът.
В рамките на първото изследване учените поискали от 20 души под 35-годишна възраст и други 22-ма души на възраст между 50 и 80 години да консумират напитки, които съдържат или не съдържат флаваноли, два пъти дневно в разстояние на две седмици.
Било установено, че у консумиралите напитки, съдържащи флаваноли, разширяването на кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане, е с 33 на сто по-голямо сред младите участници и с 32 на сто по-голямо сред възрастните в сравнение с консумиралите напитки, които не съдържат флаваноли. Сред приемалите флаваноли било наблюдавано също намаляване на систоличното кръвно налягане. Резултатите от изследването са публикувани в Age.
Второто изследване обхванало 100 мъже и жени на възраст между 35 и 60 години, които са с малък риск от сърдечносъдови болести. Участниците трябвало да консумират напитки, които съдържат или не съдържат флаваноли, два пъти дневно в разстояние на четири седмици.
Учените констатирали, че ежедневният прием на флаваноли увеличава разширяването на кръвоносните съдове, намалява кръвното налягане и нивото на холестерола. Като ползвали алгоритъм за преценка на 10-годишния риск от сърдечносъдови болести, учените заключили, че за участниците, приемали флаваноли, рискът от сърдечносъдови болести и инфаркти е съответно с 22 на сто и 31 на сто по-малък.
 

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата