Необходими продукти:
10 бр. чушки
1 ч. ч. зехтин
щипка захар
щипка сол
За плънката:
50 г орехови ядки
50 г стафиди
1 1/2 ч. ч. ориз
2 домата
1 глава лук
4 клонки копър
4 клонки магданоз
джоджен
10 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. канела
Начин на приготвяне:
Оризът се накисва в студена, подсолена вода. Наситненият лук се запържва в предварително загретия зехтин за 2-3 минути. Добавят се смлените орехови ядки. Подправя се със сол, захар, канела. Тиганът се оттегля от котлона и се добавя изплакнатият ориз. Пържи се 4-5 минути. След това се налива 1 ч. ч. вода и на много тих огън се оставя водата да се поеме от ориза. Ароматизира се с наситнените копър, магданоз и джоджен. Изсипват се стафидите. Плънката се поставя в чушките, отворите им се затварят с капаче от домат. Чушките се нареждат в голяма тенджера, налива се вода и зехтина, поръсват се със сол и захар, затискат се с чиния и се оставят да врат 45 минути на тих огън.
Коментари