IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Живот
17:03 | 20 септември 2015
Обновен: 05:18 | 6 май 2024

Уникално по мащаб Дърво на живота създадоха биолози

То демонстрира връзката между различните видове живи същества в процеса на еволюция

По материала работи: Юлиян Атанасов
Уникално по мащаб Дърво на живота създадоха биолози

Американски учени представиха най-голямото Дърво на живота, което обхваща 2,3 милиона вида животни, растения, гъби и микроби, съществували на Земята от момента на зараждането на живот на нея преди 3,5 млрд. години, съобщава Мегавселена. Дървото на живота, или така нареченото еволюционно дърво, демонстрира връзката между различните видове живи същества в процеса на еволюция, обединени от един общ прародител.
Дървото на живота е съвместна работа на 11 различни институции и научни организации, а резултатите от изследването са публикувани в сп. PNAS.
Преди са били публикувани десетки хиляди по-малки "дървета", но за първи път учените са се опитали да ги обединят в единна база данни.
Разбирането на това, как милиони различни видове са свързани помежду си, ще помогне на учените да разработват нови лекарства, да увеличат добивите от реколтите и продуктивността на животните, както и да получат информация за произхода и разпространението на такива инфекциозни заболявания като СПИН, грип и ебола.
Изследователите отбелязват, че полученото дърво е едва "първата крачка" към създаването на огромен каталог, подобен на Wikipedia. Един от проблемите, с който се сблъскали учените, е свързан с липсата на необходимото количество "дървета" в цифров вид.

 

Коментари

Новини Варна