В следобедните работни часове много често се появява чувство на умора и съответно нужда от повишаване на енергията. В тези моменти мнозина се насочват към кофеина. Това не е единственият източник на бодрост, който може да подобри и концентрацията. Канелата например е от средствата, подобряващи бдителността. Според данните на проучване, поместено на страниците на North American Journal of Psychology, дъвченето на дъвка с канела или добавянето ѝ към топла напитка се отразява благоприятно на концентрацията, виртуалната и работната памет и визуално-моторната реакция.
Сушените сливи са полезни за храносмилането и по-конкретно при запек, но също така съдържат важни антиоксиданти и са и отличен източник на енергия. Изследователите твърдят, че сушените сливи не предизвикват скок в кръвната захар, което най-вероятно се дължи на високото им съдържание на фибри. В допълнение, сорбитолът, който се намира в тях, се метаболизира по-бавно от организма.
Богатите на захар закуски и сладкиши е препоръчително да се заменят с шепа бадеми или орехи – и двата вида ядки са храна за мозъка. Ядките имат оптимално съдържание на хранителни вещества – растителни протеини и фибри, важни минерали като калций, магнезий и калий. Здравословните мазнини в тях помагат за поддържане нивата на енергията и същевременно засищат.
В орехите се съдържа и серотонин, който влияе в положителна насока на настроението. В тези ядки може да се открие също така и аминокиселината фенилаланин, за която се знае, че се отразява благоприятно върху мозъка. Фенилаланинът е един от невротрансмитерите в мозъка, който участва в регулирането на настроението.Този ефект може да се подобри, ако ядките се комбинират с няколко резена ябълка.
Коментари