Днес почитаме Свети Николай. Той е патрон на рибарите и мореплавателите и господар на водната шир. Традицията повелява на днешния ден да се яде риба.
Обикновено се приготвя шаран, тъй като според поверието шаранът е слуга на Свети Николай. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца.
Според обичая стопанките запазват костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от "зли очи" и уроки.
Пълнен шаран
Необходими продукти:
1 кг шаран
200 г ориз
3 глави лук
50 г орехи
50 г стафиди
щипка черен пипер
сол
4 с.л. олио
1 к.ч. вода
щипка мащерка
магданоз
Начин на приготвяне:
Стафидите се накисват във вряла вода. През това време 1/3 от лука се нарязва на ситно и се задушава с олиото. Добавя се и оризът и се пържи, докато стане кристален. Добавят се подправките и водата. Когато оризът поеме течността, към него се добавят отцедените стафиди и натрошените орехи.
Почистеният добре шаран се пълни с плънката и се зашива със здрав конец.
Поставя се в тавичка, а остатъкът от плънката се нарежда около него.
Поръсва се с малко сол и се залива с вода, колкото да покрие ориза. Завива се с фолио и се пече около около час на 180 градуса. След това фолиото се отстранява и печенето продължава още половин час.
В случай, че не ви се занимава да пълните шарана, можете просто да си го изпържите или да го сготвите на супа.
Рибена чорба
Необходими продукти:
шаран
лук
моркови
целина
домати
магданоз
мащерка
девесил
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Във вряща подсолена вода се пускат лукът, морковите, целината, доматите. Малко преди да се сварят, се слага рибата, нарязана на кубчета.
Добавят се и подправките. Преди сервиране супата се поръсва с магданоз.
Да Ви е сладко!
Коментари