Още през 11 век в Европа започват да се приготвят джинджифилови сладкиши. На някои места те представлявали пикантен десерт, на други – хрупкави, плоски бисквитки, а на трети – топъл, плътен и тъмен хляб, нарязан на квадрати. Разнообразието при приготвянето на тези сладки винаги е било, и продължава да бъде, изключително. Общият момент е наличието на джинджифил в рецептата, както и изрязването във формички и шарените декорации, които липсват в моя случай.
През 15 век пекарите откриват способността на джинджифила да "консервира" тестените изделия. Вероятно на този му ефект се дължи продължаването на традициите с джинджифиловите сладки и печива. Джинджифиловите сладки традиционно са се предлагали на различни панаири в Англия. Разнообразните им форми пък се асоциирали с различните сезони – сладките във формата на цветя се продавали около Великден, а тези с формата на животни и птици – през есента.
В някои английски села съществувала традицията неомъжени жени да похапват "съпрузи", направени с това тесто, по време на панаирите, за да увеличат шансовете си за женитба. От всички европейски страни, Германия е с най-дългата традиция в изпичането на плоски джинджифилови сладки.
Необходими продукти за коледните сладки: 4-5 ч.ч. брашно 170 гр. масло 2 яйца 2 с.л.канела 1 с.л. бакпулвер 2 с.л. джинджифил 1 с.л. смлян карамфил 1 ½ ч.ч. кафява захар 1 ½ ч.ч. мед 1 ч.л. сол Маслото и захарта се разбиват до пухкав крем. После се добавят подправките, бакпулверът, яйцата и медът. Към тази смес постепенно се добавя брашното. Меси се докато не се получи твърдо тесто. Оставя се за 2 часа в хладилника. След това се започва с месенето - отчупвайте топки тесто и ги месете поотделно. Тънкото тесто се нарязва на фигурки с формички за сладки.
Сладките се пекат в предварително загрята фурна (180C) за около 10 минутки. Изваждат се, за да се охладят на стайна температура и са готови за украса и консумация.
hotnews.bg
Коментари