Варна °
fallback
Живот
09:29 | 5 януари 2016
Обновен: 01:42 | 10 май 2025

Трапезата на Попова Коледа

Днес се яде постно: боб, постно зеле, постни сърми, плодове.

По материала работи: manager

На Попова Коледа трапезата е потна: боб, зеле, постни сърми, плодове. Предлагаме ви една рецепта за много вкусен боб на фурна:

 

Боб на фурна

 

Продукти:

500-600 гр.боб 2 моркова средни 1 червена чушка 1 зелена чушка 2 глави лук 2 домата 1 връзка магданоз 1/2 връзка целина сух джоджен черен пипер сол и червен пипер брашно

 

Начин на приготвяне: 

Слагаме боба да се свари в тенджера под налягане за около 30-40мин - до полуготовност като с боба слагаме морковите и насистнените магданоз и целина.

Бобът не трябва да е напълно сварен!

В олио запържваме лука, когато поомекне добавяме 2 ч.л. червен пипер малко се запържва и добавяме 2 равни лъжици брашно след това добавяме 2-та домата настъргани и чушките нарязани на парченца, оставяме 2-3 мин - сместа да се сгъсти, след което махаме от котлона и я добавяме към боба. Овкусяваме със сол и сухия джоджен.

Всичко се изсипва в тавичка или гювеч и се запича още за около 30 - 40минути. Ако нямате гювеч, може да го запечете в иенска тенджера или по-дълбока тавичка, покрита с фолио.

 

На места, както на Коледа, се прави обредна пита с пара.

 

Обредна пита с пара

 

Необходими продукти:

500 гр. брашно (може да отиде и повече) 300 мл хладка вода 2 с.л. оцет 1 ч.л. сол 1 с.л. захар или по -малко 1 ч.л. сода бикарбонат 1 п. бакпулвер 2-3 с.л. растителна мазнина,червен пипер,шарена сол

Начин на приготвяне :

Пресява се брашното,заедно със солта и бакпулвера.

В чашка се смесват оцета ,содата и захарта. Разбърква се и се налива водата.

Прави се кладенче в брашното,добавя се олиото и по малко от водата ,в която са разтворени оцета,содата и захарта.

Замесва се тестото. Меси се около 10 минути, до меко лепкаво тесто. Оставя се да почине(лично аз обаче,преди това го удрям в масата до 50 пъти) и се оформя питка по желание. Пече се в предварително загрята на 200*С фурна около 40-50 минути.И да не забравите да поставите парата, преди да я пъхнете във фурната!

Изважда се и се залива с тънка струйка растителна мазнина. Поръсва се с шарена сол и червен пипер. Задушава се с кърпа.

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback