IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:29 | 5 януари 2016
Обновен: 12:03 | 8 май 2025

Трапезата на Попова Коледа

Днес се яде постно: боб, постно зеле, постни сърми, плодове.

По материала работи: manager
Трапезата на Попова Коледа

На Попова Коледа трапезата е потна: боб, зеле, постни сърми, плодове. Предлагаме ви една рецепта за много вкусен боб на фурна:

 

Боб на фурна

 

Продукти:

500-600 гр.боб
2 моркова средни
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 глави лук
2 домата
1 връзка магданоз
1/2 връзка целина
сух джоджен
черен пипер
сол и червен пипер
брашно

 

Начин на приготвяне: 

Слагаме боба да се свари в тенджера под налягане за около 30-40мин - до полуготовност като с боба слагаме морковите и насистнените магданоз и целина.

Бобът не трябва да е напълно сварен!

В олио запържваме лука, когато поомекне добавяме 2 ч.л. червен пипер малко се запържва и добавяме 2 равни лъжици брашно след това добавяме 2-та домата настъргани и чушките нарязани на парченца, оставяме 2-3 мин - сместа да се сгъсти, след което махаме от котлона и я добавяме към боба. Овкусяваме със сол и сухия джоджен.

Всичко се изсипва в тавичка или гювеч и се запича още за около 30 - 40минути. Ако нямате гювеч, може да го запечете в иенска тенджера или по-дълбока тавичка, покрита с фолио.

 

На места, както на Коледа, се прави обредна пита с пара.

 

Обредна пита с пара

 

Необходими продукти:

500 гр. брашно (може да отиде и повече)
300 мл хладка вода
2 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 с.л. захар или по -малко
1 ч.л. сода бикарбонат
1 п. бакпулвер
2-3 с.л. растителна мазнина,червен пипер,шарена сол


Начин на приготвяне :

Пресява се брашното,заедно със солта и бакпулвера.

В чашка се смесват оцета ,содата и захарта. Разбърква се и се налива водата.

Прави се кладенче в брашното,добавя се олиото и по малко от водата ,в която са разтворени оцета,содата и захарта.

Замесва се тестото. Меси се около 10 минути, до меко лепкаво тесто. Оставя се да почине(лично аз обаче,преди това го удрям в масата до 50 пъти) и се оформя питка по желание.
Пече се в предварително загрята на 200*С фурна около 40-50 минути.И да не забравите да поставите парата, преди да я пъхнете във фурната!

Изважда се и се залива с тънка струйка растителна мазнина. Поръсва се с шарена сол и червен пипер. Задушава се с кърпа.

Коментари

Новини Варна