Пържените картофки могат да бъдат токсични

Апетитното ястие може да има животозастрашаващ ефект върху организма заради високото съдържание на акриламид

Пържените картофки могат да бъдат токсични

Любителите на пържените картофки трябва да бъдат особено внимателни за здравето си, предупреждават учени от университета в Айдахо. Екипът алармира, че апетитното ястие може да има животозастрашаващ ефект върху организма заради високото съдържание на акриламид.
Акриламидът е токсично химично съединение, широко използвано в хранително-вкусовата промишленост.
Още преди десетилетие е установено образуването на високи нива от веществото в голям брой храни в резултат на процеса на готвене при висока температура – печене и пържене. Най-високи нива са установени в богати на въглехидрати продукти като картофите, като няма данни за наличие на акриламид във варени или сурови хранителни продукти.
Предполага се, че основният механизъм за образуването на акриламида в храните е в резултат на реакцията на maillard между редуциращи захари, като глюкоза и фруктоза, и аминокиселината аспарагин. При повишената температура аспаргинът се декарбоксилира и дезаминира, което води до образуването на акриламид.
Технологичните условия като време, температура и наличието на субстрат повлияват значително образуването на акриламид. Температури над 120 градуса по Целзий благоприятстват протичането на процеса.
Този факт заедно с установяването на генотоксичните и канцерогенните свойства предизвикват сериозна обществена загриженост с оглед на потенциалния риск за здравето на хората.
Изследванията показват, че акриламидът проявява токсични ефекти спрямо нервната система както при експериментални животни, така и при хора, работещи в области, свързани с излагане на акриламид.
Той е доказан канцероген при експерименталните животни, като предизвиква образуването на тумори в редица органи. Международната агенция за изследване на рака вече е класифицирала акриламида като „вероятен канцероген при хората“.
Специалистите препоръчват внимателна и разумна консумация на любимите на милиони хора пържени картофки.
Изследването е публикувано в сп. Crop Science.

Черно море

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата