Ежедневната консумация на фибри е от основно значение за поддържане на здравето. Те подпомагат храносмилането, но също така намаляват и риска от развитие на диабет, сърдечносъдови болести, затлъстяване и други състояния. Предлагаме четири храни, които са известни с богатото си съдържание на фибри...
1. Нахут
Тази храна принадлежи на семейството на бобовите култури и е с високо съдържание на фибри и антиоксиданти. Среща се в два вида, като единият е с по-светъл, а другият с по-тъмен цвят. По-богат на полезните вещества е по-тъмният нахут.
2. Авокадо
Кремообразната месеста част на авокадото е отличен източник на фибри. В количеството от около 2 супени лъжици авокадо могат да се открият около 2 г фибри, а един цял плод съдържа около 10 г. Авокадото е и източник на моно- и полиненаситени мазнини – полезният вид, който може да помогне за понижаване нивата на „лошия“ холестерол и да намали риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.
3. Пънозърнести макаронени изделия
Замяната на обикновените макаронени изделия с пълнозърнести е ефективен начин да добавим повече фибри към хранителния режим. Проблемът е, че за хората, които са свикнали да консумират макаронени изделия от бяло брашно, пълнозърнестите може да не са толкова вкусни.
4. Кафяв ориз
Подобно на макаронените изделия, може да мине малко време, преди да свикнем с вкуса на кафявия ориз, но усилието си струва. В количеството от всяка чаша кафяв ориз се съдържат 3,5 г фибри.По време на скорошно проучване изследователите от Харвард установяват, че консумацията на 5 или повече порции бял ориз седмично повишава риска от развитие на диабет тип 2 със 17%. Те твърдят още, че добавянето на няколко порции кафяв ориз намалява този риск с 11%.
puls.bg
Коментари