Броколите са истински източник на здраве, съветват специалисти. Зеленчукът е чудесен източник на витамин А, витамин С, калций, желязо, витамин В6 и магнезий. Ако се приготви и добре, не просто ще е полезен, но и много вкусен. Една от най-предпочитаните комбинации е между броколи и сирене. Рецептата днес е от dnes.bg.
Времето за приготвяне е 15 минути, а количеството е достатъчно за 6 порции.
Необходими продукти:
2 глави броколи, нарязани на розички 2 чаши пълномаслено мляко 1 супена лъжица масло 1 скилидка чесън (по желание) ½ чаена лъжичка сол ½ чаена лъжичка черен пипер ¼ чаена лъжичка чили на прах 350 грама чедър, нарязан на кубчета 100 грама кашкавал 100 грама пармезан
Начин на приготвяне:
Запарете розичките от броколи на парна баня за около 3-4 минути, докато буквално омекнат, но внимавайте, за да не станат твърде меки.
За соса:
Загрейте маслото и млякото на средно слаб огън.
Ако използвате чесън, настържете скилидката в маслото и млякото. Добавете солта, черния пипер и чили на прах. Настържете всички сирена на ренде.
Добавяйте по малко в маслото и млякото, като разбърквате добре до пълно разтопяване.
Това може да отнеме известно време, но е много важен елемент – трябва да получите гъста, кремообразна смес.
Докато още е топла, разлейте сместа в предварително подготвени подходящи купички. Поръсете малко чили на прах за красота и за допълнителна пикантна нотка.
Потопете броколите в соса и консумирайте ястието докато е още топло.