IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
14:04 | 5 март 2016
Обновен: 05:11 | 6 май 2025

Соя – източник на качествени протеини

За веганите и вегетарианците соевите храни са безценна част от хранителния режим

По материала работи: Юлиян Атанасов
Соя – източник на качествени протеини

Соята е полезна с високото съдържание на протеини, витамини, минерали и неразтворими фибри. В количеството от 100 г соя могат да се открият 173 калории, 17 г протеини, 1 г наситени мазнини, 10 г въглехидрати, 6 г фибри.

 

Високото съдържание на фибри прави соевите зърна ценна храна в случаите на висок лош холестерол и при диабет тип 2.

 

Според данните на проучвания соевите протеини понижават нивата на холестерола, докато животинските крият риск от повишаването им.

 

Соевите зърна съдържат и съединения, познати като фитостероли. Понижаващите холестерола ефекти на фитостеролите са документирани.

 

Гените и факторите, свързани с околната среда, играят важна роля в начина, по който организмът реагира на консумацията на определени храни. Това означава, че не може да се каже дали хранителният режим богат на храни, съдържащи фитоестрогени, е полезен или не. Фитоестрогените са вещества, които се съдържат в растенията и имат действие, подобно на естрогените.

 

 

За веганите и вегетарианците соевите храни са безценна част от хранителния режим.

 

Важно е да се има предвид, че суровите и покълнали соеви зърна съдържат гоитрогени, които могат да попречат на функцията на щитовидната жлеза. В соята се съдържа още и оксалат.

 

Хората, които имат анамнеза на оксалатни камъни в бъбреците, следва да консумират соя с мярка. Жените, които са засегнати или са страдали от тумор на гърдата, който е чувствителен към естроген, трябва да ограничат консумацията на соя и соеви продукти до не повече от 4 порции седмично.

 

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/food/news_22775.html

Коментари

Новини Варна