IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
12:56 | 6 март 2016
Обновен: 21:52 | 30 април 2025

Шоколадът е полезен за мозъка

Най-полезен е черният шоколад

По материала работи: Юлиян Атанасов
Шоколадът е полезен за мозъка

Консумацията на шоколад може да подобри паметта, концентрацията и уменията за решаване на проблеми, твърдят изследователи.

 

Те установяват, че хората, които консумират всякакъв вид шоколад поне веднъж седмично, демонстрират по-добри резултати по време на различни тестове, насочени към мозъчната активност, в сравнение с тези, които не консумират шоколад.

 

Това най-вероятно се дължи на съединения, познати като „флаваноли“, които се намират в изобилие в черния шоколад, но са по-малко в млечния и белия шоколад.

 

Флаванолите са вид антиоксиданти, които могат да предотвратят или да забавят някои видове клетъчни увреждания. Те се откриват още в цитрусовите плодове, чаят и виното. Установено е, че те намаляват риска от развитие на деменция, помагат в борбата с излишното тегло и също така намаляват опасността от сърдечносъдови и ракови заболявания.

 

Изследователите от Университета на Южна Австралия използват данни от предишно проучване, което проследява 1000 души за период от над 30 години, през които се измерват различни показатели на здравословното състояние.

 

Специалистите проучват дали консумацията на шоколад се свързва с подобряване на мозъчната функция. Тя анализират въздействието му върху паметта, концентрацията, разсъждението и обработването на информацията.

 

Тестовете изпитват способността на участниците да си спомнят списък с думи или местоположението на обекти, запомнянето на информация, обработването ѝ и нейното припомняне.

 

Установява се, че тези, които консумират шоколад поне веднъж седмично, се представят по-добре, в сравнение с тези, които консумират по-малко.

 

Изследователите допълват, че ползите от консумацията на лакомството остават значителни, дори и след като се вземат предвид фактори като пол, възраст, образование, нива на холестерола и глюкозата, кръвно налягане, консумация на алкохол.

 

От данните на предишни проучвания става ясно, че редовната консумация на шоколад може да помогне срещу леки конгитивни увреждания, пише още DailyMail.

 

puls.bg

Коментари

Новини Варна