Вредни ли са яйчните жълтъци?

Полезните качества на жълтъка са подценявани, а вредните – преувеличени

Вредни ли са яйчните жълтъци?

Въпросът дали яйчните жълтъци пречат на здравето ни, сякаш съществува откакто съществува човечеството.

 

Досега доминираше мнението, че омлетът от белтъци и всички храни, които не съдържат жълтък са по-добри за здравето ни. Това се споменава особено, когато става дума за здравето на сърцето и нивата на холестерола.

 

Най-новите изследвания обаче твърдят, че полезните качества на жълтъка са подценявани, а вредните – преувеличени.

 

В сравнение с яйчния белтък, жълтъкът съдържа повечето от полезните вещества в яйцето. В това число по-голямата част от желязото, фолиева киселина, витамини, както и лутеин, който помага за здравето на очите и мозъка.

 

Жълтъците обаче са източник и на холестерол.

 

„Съдържанието на холестерол в жълтъка не води до високи нива на холестерол в кръвта.“, това твърди доц. Люк Жозе, излседовател на сърдечносъдовите заболявания в Harvard Medical School и Гинекологичната болница в Бригъм.

 

Жозе има редица изследвания върху връзката между консумацията на яйца и сърдечносъдовите заболявания.

 

"Актуалните научни данни не оправдават притесненията, че консумацията на яйца, включително и яйчен жълтък, вредят на здравето на сърцето", казва той.

 

Дори и за хората, поставени в по-голям риск от сърдечни проблеми и висок холестерол, няма проблем да ядат по едно яйце всеки ден, показва ново проучване, публикувано американско медицинско списание. Автор на това изследване е д-р Юрки Виртанен от Университета в Източна Финландия.

 

Той твърди, че е крайно време да се покаже, че фокусирането върху един аспект на дадена храна, подобна на холестерола в яйцата, е ненадежден начин да се прецени въздействието и върху здравето на човек.

 

Редица други специалисти се съгласяват с тези твърдения, като подчертават, че фокусът трябва да бъде изместен върху здравословното хранене и начин на живот като цяло, а не върху конкретни храни или хранителни вещества.

Свързани статии..

Яйцата - полезни за кръвното, сърцето и фигурата 1

Яйцата са важни за щитовидната жлеза 1

Яйцата имат незначителен ефект върху холестерола 0

 

"Много се акцентира върху яйцата, защото те са изключително популярна храна и същевременно много охулвани," казва Робърт Екел, професор по медицина в университета в Колорадо.

 

"Но аз съм много по-загрижен за това, че хората трябва да консумират повече плодове и зеленчуци и да се придържат към придържащи се към здравословен модел на хранене, като диета в средиземноморски стил например.", допълва той.

 

И Екел и Виртанен са на мнение обаче, че не трябва да се консумират по пет яйца всяка сутрин, тъй като прекаляването с всяка една храна е неразумно.

 

Също така, има изследвания за последиците от консумацията на яйца върху сърцата на хората с диабет."Данните от някои проучвания сочат, че по-високият прием на яйца може да увеличи риска от коронарна болест на сърцето сред пациентите с диабет тип 2", казва Виртанен.

puls.bg

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата