Въпросът дали яйчните жълтъци пречат на здравето ни, сякаш съществува откакто съществува човечеството.
Досега доминираше мнението, че омлетът от белтъци и всички храни, които не съдържат жълтък са по-добри за здравето ни. Това се споменава особено, когато става дума за здравето на сърцето и нивата на холестерола.
Най-новите изследвания обаче твърдят, че полезните качества на жълтъка са подценявани, а вредните – преувеличени.
В сравнение с яйчния белтък, жълтъкът съдържа повечето от полезните вещества в яйцето. В това число по-голямата част от желязото, фолиева киселина, витамини, както и лутеин, който помага за здравето на очите и мозъка.
Жълтъците обаче са източник и на холестерол.
„Съдържанието на холестерол в жълтъка не води до високи нива на холестерол в кръвта.“, това твърди доц. Люк Жозе, излседовател на сърдечносъдовите заболявания в Harvard Medical School и Гинекологичната болница в Бригъм.
Жозе има редица изследвания върху връзката между консумацията на яйца и сърдечносъдовите заболявания.
"Актуалните научни данни не оправдават притесненията, че консумацията на яйца, включително и яйчен жълтък, вредят на здравето на сърцето", казва той.
Дори и за хората, поставени в по-голям риск от сърдечни проблеми и висок холестерол, няма проблем да ядат по едно яйце всеки ден, показва ново проучване, публикувано американско медицинско списание. Автор на това изследване е д-р Юрки Виртанен от Университета в Източна Финландия.
Той твърди, че е крайно време да се покаже, че фокусирането върху един аспект на дадена храна, подобна на холестерола в яйцата, е ненадежден начин да се прецени въздействието и върху здравето на човек.
Редица други специалисти се съгласяват с тези твърдения, като подчертават, че фокусът трябва да бъде изместен върху здравословното хранене и начин на живот като цяло, а не върху конкретни храни или хранителни вещества.
Свързани статии..
Яйцата - полезни за кръвното, сърцето и фигурата 1
Яйцата са важни за щитовидната жлеза 1
Яйцата имат незначителен ефект върху холестерола 0
"Много се акцентира върху яйцата, защото те са изключително популярна храна и същевременно много охулвани," казва Робърт Екел, професор по медицина в университета в Колорадо.
"Но аз съм много по-загрижен за това, че хората трябва да консумират повече плодове и зеленчуци и да се придържат към придържащи се към здравословен модел на хранене, като диета в средиземноморски стил например.", допълва той.
И Екел и Виртанен са на мнение обаче, че не трябва да се консумират по пет яйца всяка сутрин, тъй като прекаляването с всяка една храна е неразумно.
Също така, има изследвания за последиците от консумацията на яйца върху сърцата на хората с диабет."Данните от някои проучвания сочат, че по-високият прием на яйца може да увеличи риска от коронарна болест на сърцето сред пациентите с диабет тип 2", казва Виртанен.
puls.bg
Коментари