Защо не бива да консумираме заедно зелен чай и спанак?

Води до загуба на антиоксидантните им свойства

Защо не бива да консумираме заедно зелен чай и спанак?

Зеленият чай е известен с ползите, които носи за здравето, а те се дължат на мощните антиоксиданти в него. Оказва се, че консумацията на този чай в комбинация с богати на желязо храни може да навреди на полезната напитка, като доведе до загуба на антиоксидантните ѝ свойства. Ако пием зелен чай след консумацията на храни, с богато съдържание на желязо, основната съставка в чая се свързва с желязото. Когато това се случи, зеленият чай губи своя потенциал като антиоксидант.

 

По време на проучване, поместено в American Journal of Pathology, специалисти изследват ефектите от консумацията на зелен чай върху синдрома на дразнимото черво. Заболяването включва хронично възпаление на стомашно-чревния тракт и обикновено води до диария, болка, загуба на тегло, заедно с други симптоми, като дефицит на желязо - анемия.

 

Поради тази причина, на много пациенти, засегнати от това заболяване, се предписва желязо под формата на хранителни добавки. Смята се, че консумацията на зелен чай е полезна за тези пациенти, тъй като основната съставка в него EGCG може да потисне ензима миелопероксидаза. Той е провъзпалителен и се синтезира от белите кръвни клетки по време на възпалителния процес. Така, за да се облекчат симптомите на заболяването, засегнатите често търсят начин за деактивиране на ензима миелопероксидаза. Когато обаче EGCG и желязото се консумират едновременно, EGCG се свързва с елемента и губи способността си да потиска ензима.

 

Специалистите поясняват, че едновременният прием на зелен чай и желязо под формата на хранителни добавки или консумацията на храни с богато съдържание на този елемент може да се окаже неефективно. Затова е препоръчително да мине известно време между приема на желязо, без значение под каква форма, и консумацията на зелен чай.

puls.bg

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата