В количеството от около 80 г сготвена сьомга се съдържат 133 калории, 5 г мазнини, 0 г въглехидрати, 22 г протеини. Същото количество осигурява и 82% от дневната нужда от витамин B 12, 46% от необходимия за деня селен, 28% ниацин, 23% фосфор, 12% тиамин, 4% витамин А и 3% от необходимото за деня желязо. Сьомгата също така съдържа и известни количества холестерол, отбелязва puls.bg.
От данните на редица проучвания става ясно, че консумацията на риба и морски дарове понижава риска от развитие на затлъстяване, диабет и сърдечносъдови заболявания и в същото време подпомага за здравословните нива на холестерола в кръвта.
Морските дарове са изключително важни за осигуряването на омега-3 мастни киселини, които могат да се открият в значително малко храни. В споменатото количество от 80 г се съдържат около 1,500 мг от полезните мазнини.
Според данните на проучване, посветено на здравето на сърцето, високият прием на DHA и EPA – дълговерижни мастни киселини, които се намират в рибата, може да намали риска от сърдечен удар.
От данните на проучвания, при хората в културите, които консумират големи количества риба, броят на леталните изходи, вследствие на сърдечно заболяване, са близо два пъти по-малко, в сравнение със случаите в Западните страни.
Селенът е необходимо вещество за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Според данните на метаанализ в областта хората, които имат проблем с щитовидната жлеза и ниски нива на селен в кръвта, има изразени ползи от приема на селен. В това число загуба на килограми и намаляване на риска от сърдечносъдово заболяване и диабет. Сьомгата е чудесен източник на важния хранителен елемент.
Коментари