IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Живот
09:40 | 25 март 2016
Обновен: 11:13 | 25 април 2025

Пригответе трапезата за Благовещение с много любов

На трапезата за Благовещение трябва да има мед, за да е сладък животът през цялата година

По материала работи: manager
Пригответе трапезата за Благовещение с много любов

На трапезата за един от най-светлите християнски празници – Благовещение – трябва задължително да има риба. На този празник, въпреки че е по време на Великденските пости, се разрешава яденето на риба.

 

На трапезата за Благовещение трябва да има мед, за да е сладък животът през цялата година, и содена питка. Тя се приготвя бързо и без яйца и мляко, тъй като трябва да се спазват християнските пости.

 

На масата се слага задължително една купичка с мед – в нея се топват парчета от содената питка, за да е сладък животът. Благовещение съвпада със събуждането наприродата през пролетта. Препоръчва се на трапезата за благовещение да има ярки цветове и живи пролетни цветя.

 

За приготвянето на содената питка са необходими следните продукти:

3 чаени чаши брашно, 

2 чаени чаши топла вода, 

щипка сол, 1 супена лъжица захар, 

2 чаени лъжички сода бикарбонат, 

3 супени лъжици сусам.

 

В голяма купа се смесват брашното, содата, захарта, солта и сусамът. Всичко се разбърква, добавя се водата и всичко се разбърква отново.

Пече се в намазана с мазнина тава около час на 180 градуса. Вместо 3 супени лъжици сусам могат да се използват 2 супени лъжици сусам и 1 лъжица мак.

 

Вкусното рибно ястие е задължително за трапезата на Благовещение. Подходяща е сьомгата със сос от лайм.

 

Необходими продукти: 

600 грама филе от сьомга, 

2 щипки джинджифил, 

2 лайма, 

6 клонки магданоз, 

2 супени лъжици кафява захар, 

2 супени лъжици соев сос, 

2 супени лъжици зехтин, 

1 връзка зелен лук, 

50 грама масло, щипка сол.

 

Рибата се измива и се попива с кърпа. Нарязва се на едри парчета. Всяко парче се слага върху парче алуминиево фолио. Краищата на фолиото се загъват леко нагоре и парчетата се подреждат в голяма тава.

Кората на двата лайма се настъргва, а сокът им се изцежда. Сокът и кората се смесват сджинджифила, нарязания на ситно магданоз, соеви сос, зехтина и кафявата захар. Добавят се сол и черен пипер на вкус.

Фурната се загрява на 200 градуса. Със соса се заливат парчетата филе от сьомга, оставят се за 15 минути и се пекат по 20 минути на фурна. 

 

Постен лучник за Благовещение

 

Необходими продукти

брашно - 2 ч.ч.

лук - 3 - 4 глави

сол - 1 ч.л.

сода за хляб - 1/2 ч.л.

олио - 1/2 ч.ч.

червен пипер - 1 ч.л.

копър - 1/2 връзка

магданоз - 1/2 връзка

джоджен - няколко стръка

 

Замесете тесто с брашното, содата, олиото, част от солта и вода. Оставете го да престои.  Отделно смесете нарязаните на дребно лук, магданоз, джоджен, копър, червения пипер и останалата сол. Разточете тестото на по-дебела кора, а върху нея разстелете плънката. Загънете я по краищата, така че да се получи нещо като плик. Намажете лучника с олиото и го сложете в намазнена тава. Изпечете го в предварително загрята фурна до почервеняване.

Коментари

Новини Варна