На трапезата за един от най-светлите християнски празници – Благовещение – трябва задължително да има риба. На този празник, въпреки че е по време на Великденските пости, се разрешава яденето на риба.
На трапезата за Благовещение трябва да има мед, за да е сладък животът през цялата година, и содена питка. Тя се приготвя бързо и без яйца и мляко, тъй като трябва да се спазват християнските пости.
На масата се слага задължително една купичка с мед – в нея се топват парчета от содената питка, за да е сладък животът. Благовещение съвпада със събуждането наприродата през пролетта. Препоръчва се на трапезата за благовещение да има ярки цветове и живи пролетни цветя.
За приготвянето на содената питка са необходими следните продукти:
3 чаени чаши брашно,
2 чаени чаши топла вода,
щипка сол, 1 супена лъжица захар,
2 чаени лъжички сода бикарбонат,
3 супени лъжици сусам.
В голяма купа се смесват брашното, содата, захарта, солта и сусамът. Всичко се разбърква, добавя се водата и всичко се разбърква отново.
Пече се в намазана с мазнина тава около час на 180 градуса. Вместо 3 супени лъжици сусам могат да се използват 2 супени лъжици сусам и 1 лъжица мак.
Вкусното рибно ястие е задължително за трапезата на Благовещение. Подходяща е сьомгата със сос от лайм.
Необходими продукти:
600 грама филе от сьомга,
2 щипки джинджифил,
2 лайма,
6 клонки магданоз,
2 супени лъжици кафява захар,
2 супени лъжици соев сос,
2 супени лъжици зехтин,
1 връзка зелен лук,
50 грама масло, щипка сол.
Рибата се измива и се попива с кърпа. Нарязва се на едри парчета. Всяко парче се слага върху парче алуминиево фолио. Краищата на фолиото се загъват леко нагоре и парчетата се подреждат в голяма тава.
Кората на двата лайма се настъргва, а сокът им се изцежда. Сокът и кората се смесват сджинджифила, нарязания на ситно магданоз, соеви сос, зехтина и кафявата захар. Добавят се сол и черен пипер на вкус.
Фурната се загрява на 200 градуса. Със соса се заливат парчетата филе от сьомга, оставят се за 15 минути и се пекат по 20 минути на фурна.
Постен лучник за Благовещение
Необходими продукти
брашно - 2 ч.ч.
лук - 3 - 4 глави
сол - 1 ч.л.
сода за хляб - 1/2 ч.л.
олио - 1/2 ч.ч.
червен пипер - 1 ч.л.
копър - 1/2 връзка
магданоз - 1/2 връзка
джоджен - няколко стръка
Замесете тесто с брашното, содата, олиото, част от солта и вода. Оставете го да престои. Отделно смесете нарязаните на дребно лук, магданоз, джоджен, копър, червения пипер и останалата сол. Разточете тестото на по-дебела кора, а върху нея разстелете плънката. Загънете я по краищата, така че да се получи нещо като плик. Намажете лучника с олиото и го сложете в намазнена тава. Изпечете го в предварително загрята фурна до почервеняване.
Коментари