Семената на сусама може да са малки, но имат огромни ползи за здравето. През Средновековието са били изключително ценни, като дори са оценявани в стойността на златото.
Съществуват 12 вида сусам. Те се различават по цвета и оттенъка си, които зависят от сорта. Сусамовите семена могат да са оцветени в оттенъци на кафявото, червеното, черното и жълтото.
Най-общо делим сусама на кафяв, бял и черен. За да извлечем максималните ползи на тези семена, е най-добре да ги консумираме накиснати или загрети, но не препечени, тъй като така ще се изгубят полезните им свойства.
В сусама се съдържат голямо количество витамин Е и калций, както и много масла, съставени от киселини с органичен произход, като триглицериди и наситени мастни киселини.
В състава му влизат още витамините А, В и С, както и желязо, магнезий и фосфор.
Тъй като е мощен антиоксидант, се използва в профилактиката на редица заболявания като рак, астма, сърдечносъдови заболявания, проблеми с черния дроб и панкреаса, нарушения в обмена на веществата и други.
Семената на сусама са пълни с висококачествен протеин, въглехидрати и аминокиселини.
Заради високото съдържание на магнезий се смята, че сусамът помага при диабет, като дори подобрява плазмената глюкоза при болните. Освен това има свойството да влияе положително при високо кръвно налягане.
Ценните семена са широко прилагани и в козметиката, като подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата.
Сусамът заслужава мястото си сред високо уважаваните храни, тъй като подхранва организма на много нива. Особено полезен е в съчетание с лимони, чай, чесън, мед и куркума, съобщава Puls.bg.
Черно море
Коментари