IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
10:54 | 23 април 2016
Обновен: 15:29 | 3 май 2024

Полените може да не са виновниците за алергичната ви хрема

От грипния сезон преминаваме директно към сезона на алергиите

По материала работи: Юлиян Атанасов
Полените може да не са виновниците за алергичната ви хрема

От грипния сезон преминаваме директно към сезона на алергиите

Един от ефектите на глобалното затопляне е, че от грипния сезон преминаваме директно към сезона на алергиите. Промените в климата водят до по-ранен старт на поленовия сезон, съответно и до удължаването му. В същото време той е и по-интензивен, предупреждават експертите от Американския колеж по алергология, астма и имунология. Около 20% от европейците страдат от алергичен ринит, сочи статистиката на Европейската федерация по алергии. А проучванията у нас показват, че всеки пети българин има симптоми на алергична хрема. Много болни разглеждат заболяването като тривиално състояние, без да отчитат, че то представлява рисков фактор за развитие на бронхиална астма. Главоболието, сърбежът в очите, кихането и обилната хрема могат сериозно да влошат качеството на живот на засегнатите. Освен че провокира нарушения на съня, изтощение и понижена работоспособност, алергичният ринит може да влоши други съпътстващи заболявания (синузит или кожни алергии като екзема и уртикария).

 

Коя е причината за здравословните ви оплаквания?

 

Воднистата хрема, залповото кихане и упоритият сърбеж в очите не означават непременно, че страдате от сезонен алергичен ринит, популярен с названието сенна хрема. Причинител на оплакванията ви може да бъде например неприятният мухъл или дори безобидни наглед предмети от бита като ароматизирани свещи или любимите плюшени играчки на детето ви.

 

Всяко вещество, което води до прекомерна реакция на имунната система на тялото и до образуване на антитела, представлява алерген. Най-често това са: домашен прах, полени, домашни любимци, спори на гъбички или плесени, някои лекарства, храни като мляко, яйца, морски дарове, плодове, ядки, латекс или дразнещи вещества от почистващи препарати и ароматизатори.

 

Най-застрашени от алергични прояви са фамилно обременените или деца, родени от майки пушачки, които не са успели да се откажат от вредния си навик по време на бременността. При наследствена предразположеност (нарича се атопия), организмът произвежда повече IgE антитела от нормалното. При един или двама алергични родители, рязко се покачва рискът децата им да развият атопия (60%, ако и бащата, и майката са алергични). Предава се обаче не самата алергия, а предразположеността към нея.

 

Как да си помогнете с природни средства?

 

Антихистаминовите медикаменти и кортикостероидите блокират изявата на симптомите, но не могат да сложат край на алергията. Освен това натоварват токсично организма. За разлика от тях лечението с хомеопатия е ефективно, безвредно и няма опасност от предозиране или привикване. Хомеопатичните лекарства целят да се възстанови равновесието на имунната система и успоредно с облекчаването на неприятните симптоми постепенно да се намали честотата на алергичните прояви. Утвърдени хомеопатични препарати за лечение на алергичен ринит са:

 

Галфимия - има силно антиалергично действие, спира сърбежа и паренето в носа. Намалява кихането и сълзенето на очите.

Кардиоспермум – спира възпалението, намалява оточността на носната лигавица и възвръща нормалното носово дишане.

Луфа оперкулата - подобрява функциите на лигавицата на носа. Прилага се при жилав или воднист секрет, затруднено носно дишане, засъхнала секреция (корички) в носа, суха носна лигавица, постоянно покашляне.

За улеснение на пациента, тази комбинация монопрепарати може да се намери включена в състава на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал (приема се под формата на таблетки, които бързо се разтварят в устата). А за тези, които са свикнали с употребата на капки за нос или изпитват нужда от впръскване със спрей, за да усетят облекчение, хомеопатичният медикамент Луфа оперкулата може да се намери и под формата на спрей в аптечната мрежа.

 

 

Такъв е специално разработеният спрей за нос Инфлуназал на Немския хомеопатичен съюз, подходящ за лечение на хроничен, алергичен и неалергичен ринит. Благодарение на действието на Луфа, той предпазва от развитие на хронично възпаление, намалява отока и овлажнява лигавицата, облекчава дишането, подобрява мукоцилиарния клирънс (естествения процес на изчистване на секретите). Хомеопатичното лекарство няма странични ефекти и може да се използва дори от кърмачета, бременни и кърмещи жени.

 

Към него, за още по-бърз ефект, може да се добавят Шуслерови соли №2 калциев фосфат, №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид. Сол №2 е основната минерална сол при хронични алергични процеси, №3 железен фосфат стопира острия възпалителен процес на лигавиците, а №8 повлиява воднистата хрема и осигурява регенерацията на лигавиците.

 

Какви промени в ежедневието си трябва да направите?

 

По време на рисковия за вас период дръжте затворени прозорци и врати. Стойте на закрито в обедните и следобедни часове, когато концентрацията на полени във въздуха е най-висока. Избягвайте да излизате във ветровито време.

Веднага с прибирането си у дома се изкъпете, измийте косата си, сменете дрехите си, почистете и очилата си.

Някои храни могат да ви помогнат в битката срещу сенната хрема, например ябълки, червено грозде, домати. Храните, богати на омега-3 мастни киселини (риби като сьомга или ядки), също помагат за овладяването на възпалителните процеси. Ограничете обаче млечните продукти, които увеличават образуването на слуз в тялото, както и глутен-съдържащите храни (хляб и тестени изделия), които поддържат възпалението.

Изчистете тялото от токсини като спрете полуфабрикатите, алкохола и цигарите.

Правете промивки на носа с физиологичен разтвор или използвайте спрей с морска вода. Най-ефективно е да правите промивките с чайниче за Джала Нети (йога практика за лечение). Пълни се с вода, с температура близка до тази на тялото, в която е прибавена малко морска или готварска сол.

 

puls.bg

Коментари

Новини Варна